Biznis i politika
StoryEditor

Kineske banke u problemu: Nitko od njih više ne želi posuđivati novac

31. Svibanj 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Opskrbni lanci su poremećeni, rat u Ukrajini i dalje bijesni, a Kina je i dalje u blokadi zbog borbe s epidemijom. Sve su to opravdani razlozi vrlo nemirnog tržišta, a kineske su banke suočene s jednim pitanjem: kako uvjeriti tvrtke i kućanstva da se zadužuju kad cijela zemlja stoji na mjestu?

Rast kredita u Kini još je u travnju pao na najgoru razinu u gotovo pet godina, a postoji nekoliko indikatora koji ukazuju da ni svibanj neće izgledati puno bolje, objavio je Bloomberg. Prodaja stanova i dalje pada, a to je jasan pokazatelj manjka apetita za hipotekama i smanjenu potražnju za kreditima među investitorima i sektorima koji su povezani s nekretninama.

Ne bi li preživjele, banke su međusobno mijenjale račune ne bi li ispunile regulatorne zahtjeve za kreditiranje poduzeća. Lako je  zaključiti da je jedan od glavnih razloga naglog smanjenja zaduživanja dobrim dijelom zbog vrlo restriktivnih epidemioloških mjera u zemlji i njihove nepredvidivosti.

Podsjećamo da smo prije par tjedana već pisali o snažnim kompanijama poput Toyote ili Tesle koje su bile primorane zaustaviti dijelove svoje proizvodnje i ukinuti radna mjesta. Kad se promet smanjuje, pada i zarada, a brojne su tvrtke poput Mete, Snapa i drugih odgodile svoje planove širenja i smanjile očekivane brojeve novih zaposlenika za ovu godinu.

- Slaba potražnja za kreditima ukazuje na pogoršanje očekivanja među tržišnim subjektima i usporavanje širenja poslovanja - izjavio je Xing Zhaopeng, viši strateg za Kinu u Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Navedene informacije ukazuju na to da bi kineski gospodarski oporavak mogao biti slab čak i u trećem tromjesečju, jer mnogi investicijske aktivnosti mogu započeti tek nakon osiguranja kredita, prenosi Bloomberg.

Novonastala je situacija izazov i za kreatore politike koji tjeraju banke da daju sve više kredita. Narodna Banka Kine prošli je tjedan poručila zajmodavcima da uzimaju što više kredita, a uz to je i potaknula druge banke da snize hipotekarne stope te ih pozvala da stabiliziraju kreditiranje u sektoru nekretnina.

Rezultat toga je financijski sustav koji je trenutno preplavljen gotovinom, a svako monetarno popuštanje središnje banke, poput smanjenja kamatnih stopa i injekcija likvidnosti, vjerojatno neće biti toliko efektivno u poticanju rasta kineskog gospodarstva.

Padanje stope na vrstu kratkoročnog međubankovnog zajma jedan je od znakova da banke ne daju puno kredita poduzećima, a kamatne stope na kredite padaju do gotovo nepostojećih razina. To je već četvrti put od prosinca da se stopa približila nuli pred kraj mjeseca, objavila je šangajska komercijalna burza.

Tako niska stopa koja gotovo da je nepostojeća znači da su kineske banke u nezavidnoj situaciji u kojoj, ako ništa, žele ispuniti zahtjeve regulatora da daju više, čak i kad tvrtkama nije u interesu posuđivati novac.

- Kamatna stopa blizu nule pokazuje da neravnoteža između ponude i potražnje za kreditima ostaje neriješena – izjavio je Wang Yifeng, glavni bankarski analitičar u Everbright Securities Co.

Ipak, od prošlotjednog pada su se stope počele poboljšavati, a oporavak je uslijedio nakon sastanka središnje banke, ali i nakon što je kineski premijer Li Keqiang održao hitni sastanak s brojnim predstavnicima lokalnih samouprava, državnih i financijskih kompanija i poručio im da bi trebali učiniti više za stabilizaciju rasta.  

Kompanije u Kini također nisu zainteresirane za prodaju dugova. Iznos izdanih onshore korporativnih obveznica trebao bi u svibnju zaostati za vrijednošću dospijeća po prvi put u sedam mjeseci, za 102 milijarde 15,3 milijarde dolara, prema Bloombergovim podatcima. To znači da je više sredstava vraćeno nego posuđeno.

16. travanj 2024 07:00