Biznis i politika
StoryEditor

Kinesko gospodarstvo raste sporije od očekivanog, a ni budućnost nije blistava

24. Listopad 2022.
Kineski predsjednik Xi Jinping

Kineski bruto domaći proizvod porastao je ‘znatno ispod cilja‘ u trećem tromjesečju ove godine i rezultirao dodatim padom kineskih dionica. Ulagači su zabrinuti zbog dugoročnih izgleda za drugo najveće svjetsko gospodarstvo jer se BDP povećao za 3,9 posto na godišnjoj razini, što je bolje od Bloombergove analize od 3,3 posto, ali još uvijek ispod cilja Kine za cijelu godinu od 5,5 posto.

Današnja objava podataka, odgođena od prošlog utorka, dolazi nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping produžio svoju vladavinu za treći mandat bez presedana i tako ojačao svoju političku moć na 20. kongresu Komunističke partije prošlog tjedna. Kina se i dalje bori s imovinskom krizom, strogim zero-covid kontrolama i zatvaranjima, što je uvelike ograničilo širenje virusa, ali i osakatilo aktivnosti potrošača.

Objava podataka doprinijela je prisutnom pesimizmu u kineskim dionicama i dodatno razočarala ulagače nakon što stranački kongres nije poslao pozitivnije signale za gospodarstvo. Indeks Hang Seng China Enterprises u Hong Kongu pao je čak 7,4 posto na najnižu razinu u 14 godina. Referentni indeks CSI 300 dionica uvrštenih na burzu u Šangaju i Shenzhenu pao je čak 3,1 posto. 

Politika nulte epidemije imat će negativan učinak na gospodarstvo 

- Ovo je panična prodaja. Sasvim je očito da ulagači jednostavno nisu sigurni u budućnost kineskog gospodarstva - rekao je za Financial Times Dickie Wong, voditelj istraživanja u tvrtki Kingston Securities u Hong Kongu. 

Iako vlada nije dala nikakvo objašnjenje za odgodu, ovaj potez je naširoko viđen kao pokušaj da se izbjegne odvraćanje pažnje od kongresa, koji se održava svakih pet godina i na kojem se preispituju gornji ešaloni Komunističke partije. 

Podsjećamo, na kongresu je Xi malo govorio o ekonomskim slabostima Kine i većinom hvalio mjere kontrole koronavirusa, koje uključuju gotovo svakodnevno testiranje i pravila karantene koja su zemlju učinkovito zatvorila od ostatka svijeta. U pripremi događaja, glavni kineski epidemiolog rekao je da nema vremenskog okvira za opuštanje. 

Iris Pang, glavna ekonomistica za Kinu i ING-u, rekla je da je, iako je rast u trećem tromjesečju bio bolji od očekivanog, šira slika oporavka bila ‘mješovita‘ i vođena Xijevom politikom nulte epidemije Covida. 

- To će nastaviti utjecati na tržište rada i imati negativan povratni učinak na buduću maloprodaju - rekla je. 

Pang je također napomenula da je nakon kadrovskih promjena u Komunističkoj partiji - uključujući odlaske zamjenika premijera Liu Hea, guvernera središnje banke Yi Ganga i najvišeg regulatora Guo Shuqinga iz vodstva - kineski gospodarski tim postao još više centraliziran pod Xijem.  

- To implicira da predsjednik Xi ima još više utjecaja u smjeru politike - dodala je Pang. 

‘Daljnja izolacija velikih razmjera nije isključena‘ 

Rast u trećem tromjesečju nadmašio je rast u drugom tromjesečju od samo 0,2 posto kada je Šangaj, najveći kineski grad i financijsko središte, bio pod strogom dvomjesečnom karantenom. U rujnu je maloprodaja porasla za samo 2,5 posto, promašivši Reutersovu prognozu od 3,3 posto. 

Industrijska proizvodnja, koja je pokretala rast Kine u prve dvije godine pandemije, porasla je prošlog mjeseca za 6,3 posto. To je bilo bolje od od očekivanja analitičara od 4,5 posto, jer se prerađivačka industrija u zemlji oporavila od paralizirajućih prekida opskrbnog lanca i blokada, prenosi Financial Times. 

Julian Evans-Pritchard, viši ekonomist za Kinu u Capital Economicsu rekao je da, iako je industrija prošla nešto bolje od predviđenog, izgledi su i dalje ‘turobni‘ nakon što je većina gospodarstva izgubila zamah prošlog mjeseca. 

- Nema izgleda da će Kina u skoroj budućnosti ukinuti svoju politiku nulte zaraze koronavirusom i ne očekujemo značajnije popuštanje prije 2024. Ponavljajući virusni poremećaji stoga će nastaviti utjecati na osobnu aktivnost, a daljnja izolacija velikih razmjera nije isključena - dodao je.

Prodaja nekretnina pala za 22 posto 

Investicije u dugotrajnu imovinu porasle su za 5,9 posto u prvih devet mjeseci ove godine. Međutim, prodaja nekretnina, mjerena površinom, pala je 22 posto, a započeta nova gradnja pala je 38 posto, dok su ulaganja u nekretnine pala osam posto.

Analitičari Goldman Sachsa primijetili su da su podaci o aktivnostima povezanima s nekretninama ostali loši u rujnu, posebno za nove kuće i prodaju nekretnina. Prema njihovim podacima, opseg transakcija ili kupnje novih kuća u 30 gradova u listopadu je do sada pao 18 posto na godišnjoj razini. 

- Unatoč većem broju lokalnih mjera za ublažavanje stambenih pitanja posljednjih mjeseci, vjerujemo da se tržišta nekretnina u gradovima nižeg ranga još uvijek suočavaju sa snažnim turbulencijama zbog slabijih temelja rasta od velikih gradova, uključujući neto odljev stanovništva i potencijalne probleme s prekomjernom ponudom - rekli su iz Goldman Sachsa. 

Kreatori politike su ove godine postupno olabavili ključne kamatne stope i poduzeli mjere za ubrzavanje završetka nedovršenih projekata stambene izgradnje, koji su bili odgođeni nakon neispunjavanja obveza visoko zaduženih poduzetnika poput Evergrandea.

Ipak, nisu uspjeli provesti velike poticajne mjere i sada se suočavaju sa slabljenjem valute i domaćim tržištem dionica koje je izgubilo 34 posto nakon pada renminbija u odnosu na dolar. 

 

24. travanj 2024 05:15