Biznis i politika
StoryEditor

Ministar Glavina i ove godine očekuje odličnu turističku sezonu

26. Kolovoz 2024.
Tonči Glavina
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina očekuje da će brojke na kraju kalendarske sezone pokazati da je Hrvatska imala još jednu odličnu turističku sezonu, budući da je predsezona bila izvanredna, a isto se očekuje i od podsezone.
 
Glavina je to izjavio u ponedjeljak u Varaždinu gdje je održao radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima Varaždinske županije te predstavnicima turističkih zajednica a vezano uz najavu izmjena zakonskih propisa odnosno turističke reforme. Za brojke središnjeg dijela sezone naglasio je da više nema velikog prostora za rast.
 
- U glavnom dijelu turističke sezone više nemamo i ne trebamo tražiti nikakav prostor za rast, jer to definitivno ne ide zajedno s politikom održive turističke destinacije. Ljudi često griješe kad misle da je održivost vezana samo za prostor. Održivost je jednako tako važna za kvalitetu života. Mi se ne smijemo dovoditi u situaciji da naši sugrađani osjećaju teret turizma i da imaju dojam da im turizam kvari i osporava njihovu kvalitetu života - kazao je Glavina.
 
Istaknuo je da je budućnost hrvatskog turizma u traženju balansa odnosno suživotu turizma i kvalitete života. Kazao je kako za ovu godinu očekuje da će brojke na kraju kalendarske godine potvrditi Hrvatsku kao destinaciju cjelogodišnjeg turizma.
 
- Očekujem da ćemo bit jako zadovoljni i s fizičkim pokazateljima, a posebice i s fiskalnim, odnosom s prihodima i svemu onome što smo realizirali - poručio je ministar.

Glavina pozvao na njegovanje kvalitetnog odnosa prema strancima

Na dodatno novinarsko pitanje oko napada na strane radnike i hoće li to eventualno utjecati na buduće odluke sezonskih radnika o dolasku na rad, ministar je ponovio kako osuđuje te događaje, ali i da se radi o pojedinačnim incidentima iz kojih se radi, kako je kazao, veća priča nego što to uistinu jest.
 
- Osudili smo taj čin u potpunosti, ali nekada se od takvih primjera možda radi puno veća priča nego što ona to istinu jest. Ako gledate događanja u drugim zemljama vezana za nasilje bilo koje vrste ili rasizam, imate puno više toga u drugim zemljama nego što imate kod nas. To su izolirani incidenti koji su u potpunosti neprihvatljivi, ali ne treba od njih raditi primjer, odnosno ne treba ih preuveličavati - mišljenja je Glavina koji je usporedio veliki broj stranih radnika u gotovo svim dijelovima Hrvatske i mali broj incidenata.
 
Ujedno je poslao poziv i apel. - Otvorena smo, pristojna i kulturna zemlja u kojoj uvijek gajimo vrlo kvalitetan i ljudski odnos jedni prema drugima. Kao sugrađani, susjedi takvi moramo biti i prema našim gostima, prema našim radnicima koji su tu i s nama razvijaju naše gospodarstvo i s nama razvijaju i stvaraju dodanu vrijednost - rekao je ministar.
 
Na novinarsko pitanje koliko je iznajmljivača na crno u Hrvatskoj odgovorio je kako se radi o pitanju za Državni inspektorat, ali i da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi koja je regulirala turistički segment kratkoročnog najma kroz sustav.
 
- Pružanje usluga u domaćinstvu i svi ovi kapaciteti koji se nalaze na tržištu nisu crno tržište nego su tržište koje je regulirano, odnosno koje je kategorizirano. Sada imamo mogućnost da s njime kvalitetnije i bolje upravljamo zato što nije nešto što se događa na crnom tržištu. Tu imamo velike uspjehe i napretke, prvenstvo zbog toga što se na terenu jako puno radi - odgovorio je ministar najavljujući daljnje zakonske aktivnosti na tom području kako bi situacija bila još bolja.
16. rujan 2024 13:15