Biznis i politika
StoryEditor

Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

25. Siječanj 2023.
Miodrag Kostić

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja tvrtki nema sumnje da je na regionalnoj razini Miodrag Kostić i njegova MK Grupa itekako profitirala. Još su potkraj prošle godine banke pod njegovom kontrolom preuzele regionalne podružnice ruske Sberbanke.

Naime, nakon što je njegova AIK Banka dobila suglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tijela za stjecanje vlasništva nad Sberbank Srbija, AIK Banka je povećala svoj tržišni udjel u Srbiji na čak 9 posto - s vrijednošću svoje nove bilančne aktive postat će jedna od najznačajnijih banaka u toj zemlji (baza klijenata raste za više od 180 tisuća dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti 1,7 milijardi eura). 

Možda stoga ne bi trebalo čuditi to što je Kostić, koji je svoj biznis, uz bankarstvo, proširio na hranu, vino, energetiku, turizam i nekretnine, počeo kupovati udjele u – Addiko banci. Iz javno objavljenih podataka vidljivo je da Kostić brzo povećava svoj udjel u toj banci.

Kako poručuju iz bečke centrale, ‘Addiko banka AG izlistana je na Bečkoj burzi na kojoj svatko slobodno kupuje i prodaje dionice. U trenutku kada je prijeđen prag značajnijeg udjela, primjerice četiri ili pet posto, dioničar je zakonski obvezan obavijestiti austrijskog regulatora kao i kompaniju čije dionice kupuje, a kompanija tu informaciju mora javno objaviti na svojoj mrežnoj stranici‘. 

Prema tim je podacima Miodrag Kostić prvi put obavijestio Addiko banku 2. rujna 2022. godine o kupnji udjela od 4,05 posto. U drugoj je notifikaciji, koja datira od 21. rujna 2022., dakle nakon nepuna tri tjedna, udjel povisio na 5,18 posto. Potom je Credit Suisse nakon nešto više od mjesec dana (27. listopada 2022.) obavijestio banku da je njegov udjel skočio na 5,93 posto.

Prema notifikaciji BDD M&V Investments AD, s datumom od 6. prosinca 2022., Credit Suisse AG, kao nominalni dioničar Infenity Management Limited, koji je pod kontrolom Miodraga Kostića, svoj ulog s 1. prosincem diže na 7,33 posto. Dakle, u tri je mjeseca vlasnički udjel u Addiko banci Kostić gotovo udvostručio.

Stigao do cilja obrnutim putem

Iako je očito da Kostić biznis ojačava upravo u bankarskom sektoru, odabir Addiko banke nekim analitičarima ipak ne bi bio prvi izbor. Addiko je, naime, orijentirana prije svega građanima/potrošačima kao klijentima, ponešto i malim i srednjim poduzetnicima, dok njegove banke u Srbiji zaradu ipak ponajviše crpe iz financiranja agrobiznisa.

Upit o tome, zašto baš Addiko i i kakve su namjere, poslali smo i u MK Grupu, no upit su ignorirali. Iz Addiko banke kratko su dodali da ne mijenjaju smjer poslovanja: ‘strategija poslovanja banke nije pod utjecajem niti je na bilo koji način povezana ili se oslanja na biznis bilo kojeg dioničara. Poslovanje definiraju isključivo Uprava i Nadzorni odbor‘. 

No, izvor blizak bankarskim krugovima kaže da taj potez i nije toliko neobičan. Naime, sa Sberbankom s kojom je pokrio corporate sektor i Addikom koja je potpuno okrenuta retailu (i to uglavnom potrošačkom kreditiranju, ne stambenom) Kostić bi zaokružio priču, točnije prije će se proširiti na retail nego bez udjela u toj banci.

- Doduše, ako kupuje preko burze brzo bi se mogla dići i cijena (trenutno su dionice Addika vrlo jeftine, s niskom evaluacijom od tek 0,3 knjigovodstvene vrijednosti), no još uvijek ima fondova od kojih može kupovati. Inače, nekadašnja je Hypo banka zapravo slijedila ‘trag‘ Jugobanke iz bivše države, a čak ni američki fond (nakon kupnje preimenovao ju je u Addiko) nije odustao od te ideje. Jedino je priči dodao zrno soli – namjeru da joj pridoda Sberbanku.

Zapravo su stigli do cilja, samo obrnutim putem. U svakom slučaju, obje su banke vrlo komplementarne, Kostić očito zna što radi – zaključuje sugovornik dodavši da je vrlo indikativno i to što djelomice izlazi iz poljoprivrednog biznisa (cijene hrane i umjetnih gnojiva padaju), i jača turističko-nekretninski. Možda i u tome kontekstu treba promatrati kupnju udjela u Addiko.  

14. travanj 2024 10:27