Biznis i politika
StoryEditor

MMF: Stope nezaposlenosti među najnižima u ovom stoljeću

22. Veljača 2023.

Usprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu, gospodarstvo Europe unije ušlo je u 2023. godinu na boljoj osnovi nego li se o predviđalo krajem prošle godine, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom posljednjem World Economic outlook izvješću.

Zimska međuprognoza MMF-a  podiže izglede rasta za ovu godinu na 0,8 posto u EU i 0,9 posto u eurozoni. Oba su područja sada spremna za dlaku izbjeći tehničku recesiju koja se očekivala na prijelazu godine. Prognoza također malo snižava projekcije inflacije za 2023. i 2024. godinu, dodaje se u izvješću.

- Nakon snažne ekspanzije u prvoj polovici 2022., zamah rasta je oslabio u trećem tromjesečju, iako nešto manje od očekivanog. Unatoč iznimnim nepovoljnim šokovima, gospodarstvo EU-a izbjeglo je smanjenje u četvrtom tromjesečju predviđeno u jesenskoj prognozi. Godišnja stopa rasta za 2022. sada se procjenjuje na 3,5 posto i u EU-u i u eurozoni – dodaju.

Povoljna kretanja poboljšala su izglede rasta za ovu godinu. Kontinuirana diverzifikacija izvora opskrbe i nagli pad potrošnje ostavili su razine skladišta plina iznad sezonskog prosjeka prošlih godina, a veleprodajne cijene plina pale su znatno ispod predratnih razina. Osim toga, tržište rada u EU-u nastavilo je s dobrim rezultatima, pri čemu je stopa nezaposlenosti ostala na najnižoj razini svih vremena.

Stopa nezaposlenosti u šest zemalja G7 kreće se blizu najniže u ovom stoljeću a stopa nezaposlenosti od 3,4 posto u SAD-u nije bila toliko niska od 1969. godine.  No, dok neka gospodarstva upravljaju tržištem rada, druga se suočavaju s izazovnijim uvjetima. U mnogim zemljama pandemija je pogoršala ukorijenjene trendove ali je promijenila i same uvjete na tržištu rada. MMF predviđa da će Južna Afrika imati najveću stopu nezaposlenosti na svijetu u ovoj godini te da će se ona dosegnuti čak 35,6 posto. Nezaposlenost se inače u ovoj državi kretala oko 20 posto.

image
foto Visualcapitalist

U Europi će najveću stopu nezaposlenosti imati Bosna i Hercegovina ako je vjerovati predviđanjima MMF-a, koji kaže kako će stopa nezaposlenosti u BiH dosegnuti 17 posto. Nakon BiH, slijede Sjeverna Makedonija (15,0%) i Španjolska (12,7%). Ove navedene stope nezaposlenosti su više nego dvostruko veće od projekcija za napredna gospodarstva u Europi.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u siječnju 2023. je iznosila 7,2 posto, što je najveći postotak u posljednjih deset mjeseci, te je veći u odnosu na,8 posto u prosincu 2022. Broj nezaposlenih porastao je na mjesečnoj razini za 3,9 posto na 122.369 osoba, dok je broj zaposlenih smanjen za 1 posto na 1,59 milijuna, prema podacima DZS-a.

Brojke SAD-a

U 2022. godini u SAD-u he stvoreno (dodano) 4,8 milijuna radnih mjesta, što je dvostruko više od prosjeka zabilježenog između 2015.-2019. Neki analitičari sugeriraju da unatoč lošijim ekonomskim izgledima, tvrtke oklijevaju otpuštati radnike dok istovremeno, tržište rada upija radnike koji su ostali bez posla.

Danas snažna tržišta rada predstavljaju ključni izazov za čelnike središnjih banaka na globalnoj razini jer snažno tržište rada pridonosi visokoj inflaciji. Ipak, unatoč nedavnim povećanjima stope, učinak tek treba potaknuti velike valove nezaposlenosti. Obično je takvim potezima monetarne politike potrebno oko godinu dana da postignu vrhunac učinka, piše MMF u izvješću i dodaje kako bi rast nezaposlenosti mogao stići nakon viših kamatnih stopa.

image
foto Visualcapitalist
24. travanj 2024 10:43