Biznis i politika
StoryEditor

Na snazi obavezno korištenje zimske opreme, gume 20 posto skuplje nego lani

15. Studeni 2022.

Od danas pa sve do 14. travnja na snazi je je obavezno korištenje zimske opreme u vožnji. No kako je od početka ove godine došlo do poskupljenja svih drugih proizvoda, poskupile su samim time i zimske gume. No kako ne bi bili isključeni iz prometa mijenjati gume se mora.

‒ Bez obzira je li riječ o gumama ili nekom drugom asortimanu, troškovi energenata, sirovina i neoptimalne zalihe dobavljača, uz inflaciju, čekaju odluke globalnih proizvođača pred kojima su veliki izazovi‒ poručili su iz Tokića dodajući da se poskupljenje ne zbiva u prodavaonicama, već puno prije.

Kako su rekli, iako svjedočimo i padu cijena kontejnerskog transporta te prvim optimističnim znakovima stabilizacije, još uvijek nitko ne može prognozirati što će se dalje događati s cijenama tijekom sljedeće godine.

‒ Teret poskupljenja dijele svi, proizvođači, distributeri i kupci, pa je jedino rješenje kojem se svaki vozač, ali i svaki pružatelj usluge može prikloniti jest adaptacija ‒ objasnili su iz Tokić Grupe.

Istraživanja dva internetska portala u Njemačkoj prikazuju da su cijene zimskih guma porasle preko 20 posto u odnosu na prošlogodišnje. Poskupile su i cjelogodišnje gume i to za 16 posto, a kao glavni razlozi za povećanje cijena guma navode se visoke cijene nafte, plina i električne energije baš kao i činjenica da je do prije nekoliko mjeseci sektor guma važne sirovine za proizvodnju dobivao upravo iz Rusije i Ukrajine.

‒ Uz globalne inicijative ekologije i održivosti, koji postoje već desetljeće, dodatne izazove za gospodarstvo stvorile su značajne oscilacije u cijenama i dostupnosti sirovina i energenata, koje su utoliko dramatičnije zbog inflatornih pritisaka ‒ poručili su iz Tokića.

I dok se rastu cijena ne nazire kraj, oprema se za automobile svakako mora kupovati, osim samih guma su poskupile i usluge zamjene guma. Ipak sve je to nužno kako bi promet u zimsko doba bio siguran i kako bi se izbjegle kazne.

Kazne će se, naravno, od danas naplaćivati svima koji nemaju propisanu zimsku opremu baš kao i svima koji prije uključivanja u promet ne očiste zaleđena vjetrobranska stakla. Za sve koji nemaju zimsku opremu propisana je kazna od 5 do 15 tisuća kuna.

26. travanj 2024 11:24