Biznis i politika
StoryEditor

Nizozemci navodno nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove

04. Studeni 2022.

Nakon što je u srijedu stigla vijest da je šeik Saif Alketbi stekao više od 43 posto udjela u Fortenova grupi te nakon što su iz te kompanije izjavili da za takvu transakciju nisu ishodovane dozvole, Jutarnji list neslužbeno doznaje i prenosi da nadležno tijelo u Nizozemskoj nije dalo odobrenje za prodaju udjela Fortenove u vlasništvu ruske Sberbanke arapskom investitoru Saifu Alketbiju.

Iz Jutarnjeg napominju da su im tu informaciju neslužbeno potvrdile hrvatske vlasti koje su jučer poslale dopis Nizozemcima da provjere informaciju je li neko nadležno tijelo dalo odobrenje za transakciju, budući da se Sberbanka nalazi pod sankcijama Europske unije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

– Točno je, javili su nam da niti je traženo odobrenje niti su oni izdali odobrenje za ovu transakciju – potvrdio je sugovornik iz hrvatskih vlasti za Jutarnji.

Iz Sberbanka su se jučer također oglasili o ovoj temi te istaknuli da je prodaja udjela u Fortenovi dovršena do 31. listopada u skladu sa svim međunarodnim pravilima i standardima.

S druge strane, iz same Fortenove i iz Vlade kažu da nisu ništa znali o preuzimanju te da treba provjeriti je li prekršen zakon.

Naime, Uredba Europske unije predviđa izuzeća kod ovakvih transakcija za ruske tvrtke pod sankcijama. Izuzeća su moguća ako nadležno tijelo države članice da odobrenje i to do 31. listopada, a očito da ni hrvatsko, ni nizozemsko nadležno tijelo nije dalo takvo odobrenje, zaključuje Jutarnji.

25. travanj 2024 16:02