Biznis i politika
StoryEditor

Sberbank: Prodaja udjela u Fortenovi dovršena je u skladu sa svim međunarodnim pravilima i standardima

03. Studeni 2022.

Nakon što je jučer objavljeno da je ruska banka Sberbank prodala više od 43 posto udjela u Fortenova grupi šeiku Saifu Alketbiju, te nakon što je državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj istaknuo da prije transakcije od njih nisu tražene nužne dozvole – što bi u konačnici onemogućilo da šeik iz Dubaija upiše na svoje ime vlasnički udio – reagirala je i Sberbanka koja tvrdi da je prodaja provedena po svim pravilima i standardima.

– Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. u skladu sa svim međunarodnim pravnim pravilima i standardima bez ikakvih kršenja. Kupac je veliki investitor iz UAE. Sberbank je cjelokupni iznos vezan uz posao primio 31. listopada i više nije dioničar te tvrtke, niti je s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu – poručili su iz Sberbanka.

Na kraju izjave stoji i da je obavijest o promjeni vlasništva poslana tvrtki u skladu sa zakonom – u roku od sedam dana od trenutka transakcije.

Podsjetimo, ulazak arapskog kapitala u Fortenovu uslijedio je nakon što hrvatski mirovinski fondovi nisu uspjeli preuzeti udio Sberbanka. No, preuzimanje udjela nije prošlo bez kontroverzi jer je su jučer iz Fortenova grupe objavili da ‘nemaju nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke‘.

– Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. Prvi potencijalni kupac udjela Sberbanke, mađarski Indotek, te dozvole nije uspio ishoditi. U drugom pokušaju odnosno prodaji mirovinskim fondovima dozvole su pribavljene, ali su predstavnici njemačkog Allianza u Nadzornom odboru AZ fonda zaustavili kupoprodaju. Prema saznanjima Fortenova grupe nikakve daljnje dozvole za prodaju nisu ishodovane te ne vidimo kako se valjana kupoprodaja mogla dogoditi. Također, nakon mirovinskih fondova nije bilo drugih dubinskih snimanja kompanije. Ukoliko je došlo do izbjegavanja sankcija, radi se o kaznenom djelu i kompanija u tome nije sudjelovala – jučer su kazali iz Fortenove.

Kao što je već spomenuto, danas je i državni tajnik u Ministarstvu financija za 24sata potvrdio da prije transakcije od njih nisu tražene nužne dozvole, a Europska unija je u svojim paketima sankcija propisala da se prodaja ruskog vlasništva može obaviti iznimno do 31. listopada uz dozvolu nadležnih tijela (što je u ovom slučaju Ministarstvo financija). 

- Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja. Za prethodni pokušaj preuzimanja od strane mirovinskih fondova smo izdali takvo odobrenje i ono se moglo provesti. Po mom tumačenju, ta imovina, odnosno udjeli Sberbanka u Fortenovi, tako i dalje ostaju zamrznuti - rekao nam je Čuraj za 24 sata. 

Osim toga, iz Ministarstva financija su za 24 sata poručili da dozvole ne mogu naknadno tražiti. 

- Nadležno tijelo za cjelokupnu koordinaciju međunarodnih mjera ograničavanja je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a Ministarstvo financija tom poslovnom subjektu nije izdalo nikakvo odobrenje niti ga je taj subjekt tražio, a nakon 31. listopada to ionako više niti neće biti moguće - odgovorili su iz Ministarstva financija.

 

18. travanj 2024 23:46