Biznis i politika
StoryEditor

Novi domaći proizvodi i usluge: 10 velikih projekata iz Končara

29. Rujan 2023.
7. Intenzivno se radi na proizvodnji naručenih tračničkih električnih vozila, razvoju vlakova na baterijski i hibridni pogon i stabilnih energetskih priključaka te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije.

U sklopu istraživanja o novim proizvodima i uslugama, iz Končara smo dobili opsežan odgovor, s nizom projekata koje nismo mogli sve uvrstiti u temu objavljenu u novom Lideru. Zato ovdje objavljujemo šire izvode iz teksta kojima predstavljamo razvojnu politiku Končara u praksi.

Zelena tranzicija potaknula je sve veći prodor obnovljivih izvora energije, a time i ubrzan razvoj elektroenergetike, što izraženo utječe i na tehnološki razvoj transformatora. Tijekom 2022. godine smo isporučili prvi srednje energetski transformator s certifikatom ugljičnog otiska proizvoda (Products Carbon Footprint - CFP) prema smjernicama norme ISO 14067, čime KONČAR dodatno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska, što je još 2019. ostvario i na programu distributivnih transformatora. Nedavno su isporučeni prvi srednji energetski transformatori s ugrađenim transformatorskim limom proizvedenim iz materijala Bluemint - visokokvalitetnog transformatorskog lima u čijoj je proizvodnji smanjen udio CO2 za čak 50 posto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Uspješno je završen i višegodišnji ciklus razvoja i zahtjevnih ispitivanja biorazgradivih izolacijskih tekućina na cijeloj liniji visokonaponskih transformatora koji su na tržištu prepoznati pod zajedničkim nazivom GREEN LINE, čime je KONČAR potvrdio mjesto svjetskog lidera u primjeni ekološki prihvatljivih tekućina na području mjernih transformatora.

U segmentu proizvodnje električne energije, u proteklih smo godinu dana izgradili tri najveće hrvatske sunčane elektrane za dva investitora. U sklopu prve hrvatske sunčane elektrane na otoku Visu, prošle smo godine ugradili i baterijski spremnik za pohranu električne energije, razvijen i proizveden u KONČARU. Uz navedeno, nedavno smo završili razvoj vlastitog inovativnog rješenja potopljenog agregata za male hidroelektrane. Generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod koji se može nakon isteka životnog vijeka reciklirati, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, a ugradit će se u mHE Otočac čiju je izgradnju KONČAR ugovorio u listopadu prošle godine. Snaga elektrane iznosit će 1,5 MW, a činit će je tri odvojene proizvodne jedinice, svaka snage 500 kW.

PROZA Station

I u tračničkom segmentu nastavili smo s razvojem proizvoda i rješenja kojima se smanjuje štetan utjecaj na klimu te pridonosi jednom od najvažnijih ciljeva EU-a - uspostavi zelenog i održivog prometa. Trenutačno se intenzivno radi na proizvodnji naručenih tračničkih električnih vozila, razvoju vlakova na baterijski i hibridni pogon i stabilnih energetskih priključaka te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije. Osim toga za talijanskog partnera u završnoj je etapi proizvodnja mjernog vlaka, čiji je razvoj također odradio KONČAR. Riječ je o jednodijelnom vozilu s vlastitim pogonom namijenjenom kontroli, mjerenju i ispitivanju stanja željezničke infrastrukture.

Nedavno je KONČAR tržištu ponudio novo digitalno rješenje PROZA Station, namijenjeno za sigurno upravljanje transformatorskim stanicama za prijenos i distribuciju električne energije te drugim sustavima kritične infrastrukture, kao što su na primjer pristupni podatkovni centri. Jedna od važnih značajki novog rješenja je mogućnost primjene korištenjem tehnologije Docker spremnika u privatnom računalnom oblaku. Time se postiže veća učinkovitost primjene i održavanja, a istovremeno se omogućava uvođenje dodatne digitalne redundancije i povećanje otpornosti sustava kritične infrastrukture. Posebna vrijednost novog rješenja je potpuna usklađenost s najnovijim međunarodnim standardima za kibernetičku sigurnost računalnih sustava za nadzor, mjerenje i upravljanje industrijskim sustavima. PROZA Station je u probnoj ili komercijalnoj primjeni na više transformatorskih stanica u Hrvatskoj i inozemstvu.

U sklopu svoje ponude za održive gradove i urbanu infrastrukturu KONČAR ima digitalna rješenja na softverskoj IoT platformi MARS. Rješenja omogućavaju upravljanje energetskom učinkovitošću gradskih ustanova te učinkovito upravljanje gradskim uslugama i infrastrukturom kao što su na primjer javna rasvjeta, parking, nadzor kvalitete zraka i drugo. Upravljanje energetskom učinkovitošću gradskih ustanova omogućeno je daljinskim mjerenjem potrošnje električne energije, vode i topline te detekcijom gubitaka. Ovim rješenjima postiže se veća kvaliteta gradskih usluga uz značajne uštede i bolju učinkovitost. Nakon probnih ispitivanja u Karlovcu, digitalna rješenja na platformi MARS ove godine su uspješno ponuđena i drugim hrvatskim gradovima.

Na platformi MARS razvijeno je i rješenje za nadzor i upravljanje crpnim stanicama u sklopu projekta VEPAR koji će znatno unaprijediti upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj. Ovaj projekt započeo je prošle godine, a obuhvatit će ukupno više od 600 mjernih mjesta širom Hrvatske.

Stručnjaci KONČARA trenutačno rade na razvoju potpuno nove digitalne platforme za upravljanje kritičnom i urbanom infrastrukturom.

Početkom ove godine u rad je pušten novi laboratorij za velike električne strojeve i pogone (LAVESP). Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a vrijednost investicije iznosila je sedam milijuna eura i u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima. Riječ je o visokotehnološkom kompleksu kakvih ima svega nekoliko u svijetu i čini iznimno važan dio Laboratorijskog centra (LC) KONČAR – Instituta za elektrotehniku. LC ima devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Očekuje se da će znatan dio prihoda dolaziti od ispitivanja HVDC kabela, brzorastuće tehnologije potaknute aktualnim trendovima zelene tranzicije, dislociranjem energetskih proizvodnih kapaciteta, učinkovitim prijenosom velikih snaga na velike udaljenosti, stoji u opširnom odgovoru iz Končara, kojeg smo dobili na pitanje o novim proizvodima i uslugama.

Cijelo istraživanje s popisom 100 domaćih novih proizvoda i usluga možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

28. travanj 2024 00:14