Biznis i politika
StoryEditor

Orbanova izjava o ‘oduzetom moru‘ izazvala buru, preuzimanja strateških industrija prošla nezapaženo

10. Svibanj 2022.

Mađarski premijer Viktor Orban prošli tjedan je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da 'joj nisu oduzeli more', očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske. 

Izjava je, očekivano, izazvala buru u hrvatskoj politici pa je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova zbog izjave o 'oduzetom moru'.

'Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade. Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama', priopćio je MVEP.

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

'Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost dovesti naftne tankere', rekao je Orban prošli tjedan, kako ga prenosi Politico.  'Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke', dodao je. 

No, dosadašnje mađarske 'pretenzije' nisu izazivale takve rekacije. U Lideru smo nedavno pisali kako nikoga u Hrvatskoj ne zanima to što će mađarski poduzetnici nakon energetike (Ina) i bankarstva (OTP banka) preuzimanjem Fortenove postati liderski igrači u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Vijest da je ruski Sberbank prodao svoj udio u Fortenovi mađarskoj Indotek grupi u hrvatskoj općoj, ali i političkoj javnosti prošla je gotovo nezapaženo.

Malo salonskog čuđenja i zgražanja izazvala je tek informacija da je glavni igrač Indotek grupe jedan od najbogatijih mađarskih poduzetnika Dániel Jellinek u bliskim poslovnim odnosima s Istvánom Tiborczem, zetom ponovo izabranoga mađarskog premijera Viktora Orbá​na.

26. travanj 2024 07:37