Biznis i politika
StoryEditor

Podignuta i treća tužba zbog kontroverzne skupštine Dalekovoda iz 2021.

21. Kolovoz 2024.

Višegodišnja sudska borba malih dioničara koji su u kontroverznoj dokapitalizaciji Dalekovoda prije tri godine ostali bez praktički cijelog uloženog iznosa dobila je novi nastavak. Ta građevinska kompanija objavila je u utorak da je skupina malih dioničara podnijela tužbu kojom traži da se odluke čuvene skupštine dioničara održane krajem lipnja 2021. proglase ništetnima. Skupinu čine Branko Matušić, Mijo Haršanji, Sanda Prebanić i Živko Čačić.

Ovo je već treća tužba dioničara kojom se žele pobiti odluke skupštine iz 2021. godine. Prvu tužbu već u kolovozu te godine podnijela je skupina od 18 malih dioničara. Drugu tužbu podnio je samostalno dioničar Saša Spasić. Za sada, bez uspjeha. Naime, Dalekovod je u svibnju prošle godine izvijestio da je Trgovački sud u Zagrebu prvostupanjskim presudama odbio u cijelosti zahtjeve tužitelja u obje tužbe, uz obvezu za nadoknadnom parničnog troška Dalekovodu kao tuženiku. Jesu li ti dioničari krenuli u drugostupanjsku bitku, za sada nema informacija.

Nepoštena priča 

Treću tužbu podnijela je skupina dioničara iz Zagreba i Osijeka, a Lider je stupio u kontakt s jednim od njih, Mijom Haršanjijem. Na pitanje zašto se odlučio na tužbu nakon tri godine, Haršanji je pojasnio kako je prije smatrao da tužba nema mnogo smisla, a ni sada nije uvjeren u uspjeh. – Međutim, ne želim pasti bez ispaljenog metka. U toj dokapitalizaciji izgubio sam 75 tisuća eura. Smatram da je model dokapitalizacije bio nepošten prema malim dioničarima jer nam nisu bili ponuđeni jednaki uvjeti – ističe Haršanji.

Podsjetimo, na skupštini iz lipnja 2021. donijeta je odluka o smanjenju temeljnog kapitala na način da se stotinu postojećih dionica spojilo u jednu. Smanjenje temeljnog kapitala sa tadašnjih 247 na 2,47 milijuna kuna kroz spajanje dionica u omjeru 100:1 bio je uvjet za dokapitalizaciju koju je predložila tvrtka Napredna energetska rješenja iza koje su stajali Končar Elektroindustrija i tvrtka Construction Line registrirana na Malti. Construction Line bila je pak u vlasništvu Josipa Jurčevića, jednog od bliskih poslovnih partnera Pavla Vujnovca.

Construction Line u priču oko Dalekovoda ušao je ranije otkupom predstečajnih potraživanja prema Dalekovodu. Naime, Dalekovod je još 2014. ušao u predstečajnu nagodbu, kao jedna od prvih velikih kompanija koje su se odlučile na tu mogućnost financijskog restrukturiranja.

Ponudom Naprednih energetskih rješenja model restrukturiranja Dalekovoda zamišljen je u dva koraka. U prvom je predviđeno već spomenuto smanjenje temeljnog kapitala radi pokrivanja gubitaka iz prethodnih razdoblja, dok je u drugom predviđeno povećanje temeljnog kapitala za najmanje 150, a najviše za 410 milijuna. U dva kruga upisa novih dionica premašen je najviši predviđeni iznos dokapitalizacije, a tvrtka Napredna energetska rješenja uložila je 310 milijuna kuna.

Time je došla do tri četvrtine udjela u Dalekovodu. No, krajem listopada prošle godine Construction Line izlazi iz vlasništva ponudivši Končaru otkup 49 posto udjela. Ponuda je i prihvaćena, a Dalekovod je nastavio poslovati u okviru Končareve grupacije.

Ostali kratkih rukava

Prema medijskim napisima, u prijašnjim tužbama mali dioničari smatrali su se oštećenima zbog spajanja dionica, ali i zbog toga što su u dokapitalizaciji mogle sudjelovati, kako kažu, ‘povlaštene tvrtke‘. Naime, sudjelovanje u dokapitalizaciji onemogućeno im je na način da su mogli sudjelovati samo investitori koji bi uložili najmanje deset milijuna kuna.

Nažalost, Dalekovod nije jedini primjer u modernoj Hrvatskoj kako su mali dioničari ostali kratkih rukava. Podsjetimo samo na najpoznatiji slučaj Agrokora u kojem su dioničari jedina strana koja je izvukla isključivo štetu u propasti nekada najveće domaće kompanije. Eventualni uspjeh ove treće tužbe u vezi dokapitalizacije Dalekovoda možda bi pokazao kako se prema malim dioničarima ne smije odnositi podcjenjivački. 

11. rujan 2024 08:35