Biznis i politika
StoryEditor

Pojačan nadzor: Trgovcima upućen poziv za dostavu liste cijena artikala

13. Siječanj 2023.
Davor Filipovićfoto Rene Karaman

Već dva tjedna odvija se drama na relaciji Vlada – poduzetnici oko povećanja cijena, a kako prenosi Hina, Državni inspektorat će nastaviti nadzirati cijene te je u razdoblju od 7. do 11. siječnja obavljeno ukupno 696 nadzora pri čemu je utvrđeno 178 slučaja neopravdanog povećanja cijena.

Prema podacima inspektorata prosječna poskupljenja u trgovinama iznosi do 13 posto, dok je u pekarnama zabilježeno povećanje cijena proizvoda do 15 posto.

Kako su iz Vlade već ranije bili poručili da neće dopuštati da trgovci konverziju iskoriste na račun građana te da će donijeti mehanizme kojima će zaštititi potrošače, trgovci su ovog tjedna dobili i službeni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da dostave podatke o cijenama artikala kako bi se potrošači mogli cjelovito informirati. Isto je danas potvrdio i ministar Davor Filipović nakon sjednice Vlade.

Trgovci će tako morati dostaviti cijene 80 artikala za cijelu prošlu godinu te će svaka dva tjedna morati dostavljati podatke kako bi se prezentirale građanima na jednom mjestu za usporedbu.

‒ Procijenili smo da u ovom trenutku treba pojačati nadzore, a onda će se vidjeti hoće li se ići u smjeru drugačijih mjera ‒  istaknuo je Filipović, a prenijela Hina. Najavio je kako će nadzori i dalje biti kontinuirani.

Na novinarsko pitanje je li Vlada bila naivna kada je vjerovala da će trgovci, ugostitelji, frizeri, samo preračunati cijene iz kuna u euro, odnosno da ih neće dizati, Filipović je odgovorio kako sve poslovne subjekte promatraju kao partnere i ne može se unaprijed raditi restrikcije ili nekoga kažnjavati.

Filipović vjeruje da će poslovni subjekti koji su digli cijene, a nisu trebali, vratiti cijene na razinu od 31. prosinca. U protivnom, kako je kazao, Vlada ima sve mehanizme na raspolaganju kao i dodatne poteze koje može povući.

Pismo upućeno velikim lancima

Lider je dobio uvid u jedan poziv koji je Ministarstvo poslalo trgovačkim lancima te sadržaj istog donosimo u nastavku.  

‒ Kao potpisnici inicijative Etičkog kodeksa obvezali ste se svojim potrošačima jamčiti kako u procesu zamjene hrvatske kune eurom nećete neopravdano povećavati maloprodajne cijene te da ćete korektno preračunavati i iskazivati cijene i druge novčane iskaze vrijednosti. Pozivate se time na dostavljanje maloprodajnih cijena. ‒ navodi se u pismu trgovcima.

Kako piše, vremenska razdoblja za koje je potrebno dostaviti podatke o kretanju cijena su sljedeća: počevši s 31. prosincem 2021. do 30. studenog 2022. - u navedenom razdoblju bilježi se i unosi najviša maloprodajna cijena u trgovačkom lancu pojedinog artikla/robe s popisa, za svaki mjesec, na zadnji dan u mjesecu; od 1. prosinca 2022. do 31. prosinca  2022. – u navedenom razdoblju bilježi se i unosi najviša maloprodajna cijena u trgovačkom lancu pojedinog artikla/robe s popisa, na dvotjednoj razini, točnije 15.12.2022. te 31.12.2022.; u 2023. postupa se jednako kao što je navedeno u točki 2., odnosno bilježi se i unosi najviša maloprodajna cijena na dvotjednoj razini, točnije 15. u mjesecu i zadnji dan u tekućem mjesecu.

Trgovcima je postavljen i rok od tri radna dana za unos traženih podataka od dana dostave poveznice za unos podataka te za buduće dostave od definiranog dana pregleda maloprodajnih cijena.

Naglašeno je i da je poziv dostavljen isključivo onima koji veličinom svojih prihoda čine više od 83 posto tržišta na malo mješovitom robom u Hrvatskoj te da se procesu praćenja kretanja cijena mogu pridružiti i svi drugi poslovni subjekti ovog sektora.

24. travanj 2024 21:24