Biznis i politika
StoryEditor

Potpuni prekid isporuke ruskog plina uništio bi europski BDP

21. Srpanj 2022.

U Njemačkoj se današnji dan čekao sa zebnjom zbog mogućeg prekida isporuke plina kroz Sjeverni tok 1. Ipak, usprkos sumnji Nijemaca, ruski plin je počeo opet teći najvećim plinovodom između Rusije i Njemačke nakon desetodnevnog prekida, ublažavajući zabrinutost da će se trajanje održavanja postrojenja produžiti.

Također, EU se danas sprema objaviti hitne planove za smanjenje potražnje za plinom jer se očekuju ograničenja opskrbe ruskim plinom ne samo za Njemačku, već i za cijeli kontinent koji velikim dijelom ovisi o plinu iz ruskog plinovoda. Prema Reutersu, cilj Unije je smanjiti potrošnju plina za 10 do 15 posto što bi omogućilo da se skladišta plina popune do potrebnih kapaciteta prije potencijalnog kraja ruske opskrbe.

Prema projekcijama MMF-a, potpuno zatvaranje s ruske strane imalo bi katastrofalne učinke za europska gospodarstva. Dvanaest mjeseci nakon potpunog zamrzavanja, organizacija procjenjuje da bi neke zemlje mogle izgubiti nekoliko postotnih bodova BDP-a.

Najviše bi bile pogođene neke srednjoeuropske zemlje poput Mađarske, Češke, Slovačke i Italije dok bi Njemačka i Poljska prošle nešto bolje s gubicima između dva i tri postotna boda BDP-a.

Budući da se prirodni plin u EU u kućanstvima široko koristi za grijanje i za toplu vodu u nekim zemljama dolazi do laganih napetosti koja se stvaraju oko pitanja tko bi trebao imati prioritet u slučaju hitne nestašice plina tijekom nadolazeće zime.

U Hrvatskoj, kako smo već pisali, ako dođe do poremećaja u opskrbi plinom, tri kategorije kupaca su zaštićene. U te tri kategorije zaštićenih kupaca ubrajaju se kućanstva, mala i srednja poduzeća i ustanove priključene na distribucijski sustav i socijalne službe.

- Zaštićeni kupci su i postrojenja centraliziranog grijanja u mjeri u kojoj isporučuju toplinu krajnjim kupcima iz gore navedenih kategorija, pod uvjetom da ta postrojenja nemaju mogućnost prelaska na druga goriva i priključena su na distribucijski ili transportni plinski sustav – rekli su iz Ministarstva.

Zemlje koje u tolikoj mjeri ne ovise o ruskom plinu također bi osjetile učinke potpunog zatvaranja od strane Rusije. Prema procjenama MMF-a takvi učinci bi mogli smanjiti BDP za 0,8 posto. To se odnosi na zemlje poput Velike Britanije, Irske, Portugala ali i Hrvatske. 

image

Utjecaj prekdia isporuke na BDP EU

foto
23. travanj 2024 12:12