Biznis i politika
StoryEditor

Primorac: Uvodimo opcijske planove za društva koja će omogućiti zaposlenicima udjele u poduzeću

23. Svibanj 2023.
Marko Primoracfoto Rene Karaman

Ministar financija Marko Primorac rekao je u utorak da najavljena porezna reforma neće narušiti porezni sustav, a lokalnim vlastima dat će priliku za smanjenje poreznog tereta i povećanje plaća građana. 

- Smatram kako je puno bolje i transparentnije da se rasterećenja koja bi pomogla onima s najnižom plaćom provedu u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje - rekao je Primorac na konferenciji Američke gospodarske komore (AmCham) ‘Održivi porezni sustav - politika, praksa i perspektive‘.

Vlada je po njegovim riječima poduzela mjere kako prilikom novog kruga porezne reforme ne bi narušila mirovinski sustav.

Ponovio je da vlada planira povećati autonomiju jedinica lokalne samouprave i dati im mogućnost da same određuju stope poreza na dohodak u zadanim okvirima, koje će propisati središnja država. Istaknuo je da to neće biti bez ograničenja i da će ti rasponi biti održivi.

- Porezna politika ima važnu ulogu u jačanju socijalne sigurnosti, rasterećenju gospodarstva i pomoć je najugroženijima -  rekao je.

Smatra da će njome biti povećana konkurentnost gospodarstva.

AmCham pozdravlja porezne izmjene i smatra da je to dobra prilika za Hrvatsku i njeno gospodarstvo, rekla je predsjednica AmChama Andrea Doko Jelušić.

- AmCham i u ovom krugu porezne reforme očekuje daljnje rasterećenje plaća koje će dovesti do veće kupovne moći građana u uvjetima inflacije. Međutim, porezna politika bi trebala i dalje biti usmjerena na porezno rasterećenje poslovanja kako bi se omogućilo dodatno ulaganje u inovacije, rast i razvoj te zadržavanje radne snage u Hrvatskoj - rekla je Doko Jelušić.

U Preporukama za reformu poreznog sustava u 2023. godini, AmCham predlaže povećanju neoporezivog osobnog odbitka na 650 eura, smanjenju stope od 20 posto na 10 posto poreza na dohodak i porezne stope od 30 posto na 25 posto, te smanjenje obveznih doprinosa.

AmCham predlaže i primjenu opcijskih planova i u društvima s ograničenom odgovornošću, uz smanjenje porezne stope s 20 na deset posto, te da se vrijednost primitaka iz opcijskih planova smatra bruto primitkom, kako bi se izbjeglo potenciranje efektivne porezne stope.

Ministar Primorac je potvrdio uvođenje opcijskih planova za društva s ograničenom odgovornošću. To znači da će vlasnici takvih društava svojim ključnim zaposlenicima moći dati udjele u poduzeću i time ih dodatno nagraditi i zadržati.

14. travanj 2024 09:00