Biznis i politika
StoryEditor

Rast dolara ima rok trajanja: S recesijom i smanjenjem kamatnih stopa past će i dolar

24. Kolovoz 2022.

Predviđa se da će dolar do kraja 2022. dosegnuti svoj vrhunac, no i da će nakon toga ući u razdoblje cikličkog pada u odnosu na druge valute

Iako vrijednost dolara na svjetskim tržištima ovog ljeta postiže zavidne razine te je u jednom trenutku dosegnula najvišu razinu u posljednjih 20 godina, izgleda da i trenutni rast ima rok trajanja. Naime, prema nekim predviđanjima, dolar bi mogao početi gubiti na vrijednosti tijekom iduće godine kako je sve izglednije da će američko gospodarstvo ući u recesiju.

Za značajan rast dolara je, prije svega, zaslužan Fed koji je podizao stope značajnije od ostalih središnjih banaka. Fed je time htio privući ulagače iz zemalja s nižim stopama, a u dolaru su u korist išle i sumnje u globalnu ekonomiju zbog čega je dobio titulu 'sigurnog utočišta'.

No, kako prenosi Business Insider, ekonomisti Wells Farga sada smatraju da će dolar ipak pasti u 2023. kada SAD uđe u recesiju i Fed smanji stope. Iz Wells Farga također očekuju da će dolar nastaviti rasti u 2022. godini te da je izgledno da će Fed dodatno povisiti kamatne stope u rujnu, već treći put za redom, čime će dodatno ojačati američku valutu. Upravo nakon toga dolar bi u četvrtom kvartalu mogao dosegnuti vrhunac, a nakon toga će ući u razdoblje cikličkog pada u odnosu na druge globalne valute.

Kraj oštroj monetarnoj politici

Generalno u Wells Fargu predviđaju da će do početka 2023. SAD ozbiljno zakoračiti u recesiju jer će inflacija i kamatne stope sustići gospodarstvo. Također, Fed-ovom zaoštravanju monetarne politike trebao bi doći kraj jer će do kraja godine morati smanjiti stope čime će se smanjiti i jaz između razine  stopa u SAD-u i drugim državama.

– S razlikama u kamatnim stopama koje se sljedeće godine vraćaju u korist stranih valuta, dolar bi trebao ući u razdoblje cikličkog pada u odnosu na većinu globalnih valuta – smatraju.

Wells Fargo je također priopćio da očekuje da će euro, pasti na čak 0,96 dolara u četvrtom kvartalu ove godine kako dolar jača, no i da će predviđeni pad dolara podići euro na 1,02 dolara do kraja 2023.

Inače, indeks dolara porastao je više od 13 posto ove godine jer je Fed povisio stope najbržim tempom od 1980-ih. Snažan dolar čini uvoz u SAD jeftinijim, što pomaže u smanjenju inflacije. No, to također smanjuje i inozemnu zaradu američkih kompanija i pojačava pritisak na strane zemlje smanjenjem vrijednosti njihovih valuta.

29. travanj 2024 15:51