Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara porasla i prošloga tjedna, petoga zaredom, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbio previsoku inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 103,64 boda, a u jednom je trenutku dosegnuo i 104,07 bodova, novu najvišu razinu od 2002. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,65 posto, na 130,55 jena.

No, američka je valuta stagnirala u odnosu na europsku, pa je cijena eura na tjednoj razini ostala gotovo nepromijenjena, na 1,0550 dolara, nedaleko najnižih razina u pet godina.

U fokusu ulagača bile su prošloga tjedna središnje banke.nNakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke odlučili su u srijedu povećati ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine.

Fed je već na sjednici u ožujku povećao kamate za 0,25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina, a očekuje se da će i idućih mjeseci agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

„Inflacija je previsoka i razumijemo poteškoće koje uzrokuje. Krećemo ekspeditivno kako bismo je spustili”, kazao je predsjednik središnje banke Jerome Powell na konferenciji za medije.

„Snažno smo predani vraćanju stabilnosti cijena”, istaknuo je Powell i dodao da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

„Američko gospodarstvo je vrlo snažno i dobro pozicionirano da bi izdržalo strožu monetarnu politiku”, istaknuo je predsjednik Feda i poručio da očekuje 'mekano ili mekanije' prizemljenje gospodarstva, unatoč strožoj monetarnoj politici.

Fed je najavio i smanjenje bilance, koja je dosegnula 9.000 milijardi dolara jer je središnja banka za koronakrize kupovala obveznice kako bi održala likvidnost u financijskom sustavu i niske kamatne stope.

Zahvaljujući zaoštravanju monetarne politike Feda, dolar jača prema japanskoj valuti već dulje vrijeme jer japanska središnja banka poručuje da će još neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak gospodarstva, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Zbog toga je tečaj dolara prema jenu u jednom trenutku dosegnuo 131,24 jena, najvišu razinu u 20 godina.

ECB povećava kamate već ove godine?

Cijena eura prema dolaru stabilno se, pak, kreće nedaleko najniže razine u pet godina. Europska je valuta bila pod pritiskom od početka ruske invazije na Ukrajinu jer su ulagači zabrinuti zbog energetske sigurnosti Europe, visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

No, podršku su joj krajem tjedna pružili dužnosnici Europske središnje banke (ECB), koji su nagovijestili da bi se zbog rekordne inflacije monetarna politika u eurozoni mogla zaoštriti prije nego što se očekivalo.

ECB bi trebala ove godine vratiti kamatu na depozite u pozitivno područje, kazao je u petak čelnik francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau, što bi značilo da bi u ovoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata.

Dužnosnik ECB-a Joachim Nagel kazao je, pak, da se trenutak za povećanje kamata bliži, s obzirom na rekordnu inflaciju.

A Bank of England ponovno je, već četvrti put od prosinca, povećala kamate, za 0,25 postotnih bodova, na 1 posto, najvišu razinu od 2009. godine. Inflacija je u Britaniji dosegnula 7 posto, najvišu razinu u 30 godina, a banka je upozorila i da gospodarstvu prijeti recesija.