Biznis i politika
StoryEditor

Roman Rinkovec: Deset razloga koji utječu na rast i pad cijene dionica

10. Ožujak 2023.
Roman Rinkovec

U godinu dana najviše je narasla vrijednost dionica Luke Rijeka, Viktora Lenca i Granolija, a najveći gubitnici na burzi bile su dionice Tehnike, Varteksa i Kraša. Možda je samo stjecaj okolnosti, ali glavni menadžeri tih triju tvrtki posljednjih su mjeseci dali ostavku: Zlatko Sirovec u Tehnici iz zdravstvenih razloga, Tomislav Babić u Varteksu zbog neuspješnih pregovora svjerovnicima, a nedavno i Slavko Ledić u Krašu ‘iz osobnih razloga‘

Što zapravo utječe na vrijednost dionica? Kad se uzmu prihodi i vrijednost dionica, dobivaju se poprilično usklađeni rezultati. Za najveći broj tvrtki vrijedi pravilo da su cijene dionica rasle ako su ostvareni veći prihodi, a padale sa smanjenjem prihoda.

No, iskazana dobit faktor je koji unosi pomutnju u odnose vrijednosti dionice i rezultata poslovanja. Primjerice, Atlantskoj plovidbi prihodi su rasli 31,6 posto, a dobit se stanjila s 446 milijuna kuna na 54 milijuna, ali je dionica ipak narasla 5,85 posto. Dalekovodova dionica zadržala je vrijednost (uz pad prihoda od 24 posto i dobiti od 40,6 posto), ali i tu treba uzeti u obzir vlasničko preslagivanje u kojem je većinski paket preuzeo Končar.

– Općenito gledano, teško je tražiti i očekivati neku veliku i preciznu korelaciju između određenih pokazatelja poslovanja (ukupni prihod, dobit i sl.) i kretanja cijene dionice na burzi. Naravno da dobro poslovanje donosi rast cijene i suprotno..., ali postoje uistinu dosta često ne baš uočljivi i vidljivi razlozi zbog kojih to ne mora biti tako – objašnjava iskusni investicijski savjetnik i broker Roman Rinkovec, član Uprave investicijskog društva Credos. On nam je nabrojio deset razloga koji utječu na vrijednost dionica

1.       Dividenda ili očekivanja dividende znatno utječu na izvedbu na burzi.

2.       Objave rezultata i očekivanja (pozitivna ili negativna) imaju sličan učinak.

3.       Objave vijesti iz kompanija o zaključenim poslovima ili očekivanjima zaključenja poslova izazivaju pozitivan pomak cijene dionica. Isto tako i očekivanja sinergijskih učinaka pojedinih poslova ili suradnje s drugim tvrtkama.

4.       Znatno povećanje prihoda ne mora izazvati rast cijene dionica ako su troškovi rasli jednako ili više, upravo suprotno.

5.       Najave iz društava na koji će se način suprotstaviti negativnim tendencijama u poslovanju utječu na izvedbu (npr. rezanje troškova otpuštanjem osoblja nažalost redovito utječe na porast cijene dionica tvrtke).

6.       Raniji jači rast ili pad cijene također može izazvati odstupanje pojedinih izdanja od očekivanoga kretanja cijene.

7.       Trenutačni sentiment na burzi ili u pojedinom sektoru utječe na izvedbu svih ili većeg dijela izdanja, čak i protivno poslovanju i rezultatima društva.

8.       Kupnja dionica u trezor može bitno utjecati na cijenu dionica; pojedine tvrtke u određenim intervalima kupuju vlastite dionice kako bi ih npr. podijelile nekim zaposlenicima ili smanjile temeljni kapital. Slično tome, kad ‘veliki igrači‘ kupe ili prodaju dionice, mogu prouzročiti trend suprotan od očekivanog.

9.       Likvidnost je kod mnogih izdanja mala ili gotovo nikakva pa burzovna cijena često nema uporište u poslovanju tvrtke odnosno njezinim izvješćima.

10.       Postojanje održavatelja likvidnosti može pozitivno utjecati na likvidnost, ali i cijenu dionice, suprotno tome negativno.


Ipak, Rinkovec se od ovih deset razloga malo ogradio:

– Teško je konkretno i samouvjereno govoriti o tome zašto je kod neke dionice korelacija veća ili manja i možda je baš u tome neki čar burze. 

Kompletnu analizu s tablicom promjene vrijednosti dionica u kontekstu promjene prihoda i dobiti možete pročitati u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

17. travanj 2024 07:11