Biznis i politika
StoryEditor

Rusija ipak ukida zabranu izvoza dizela koja je uzburkala globalna tržišta

06. Listopad 2023.
foto Shutterstock

Rusija je dopustila povratak pomorskom izvozu dizela samo nekoliko tjedana nakon uvođenja zabrane koja je uzburkala globalna tržišta i odlučila naći drugačiji način da zadrži dovoljne zalihe goriva, objavio je Bloomberg. Isporuke se mogu nastaviti pod uvjetom da se gorivo isporučuje u nacionalne luke cjevovodom, navodi se u izjavi na vladinom Telegram računu. Inače, takvi tokovi u ruske zapadne luke čine većinu izvoza dizela.

Bit će to veliko olakšanje za uvoznike nakon što je Rusija, ujedno i najveći pojedinačni pomorski izvoznik dizelskih goriva, 21. rujna uvela gotovo potpunu zabranu isporuka. To je uslijedilo nakon porasta domaćih cijena goriva koji je potaknuo inflaciju i stvorio potencijalni politički problem za Kremlj uoči predsjedničkih izbora u ožujku.

Zabrana isporuka je podigla europske cijene na ionako skučenom tržištu. Rafinerije diljem svijeta bore se da proizvedu dovoljno goriva nakon što su Rusija i Saudijska Arabija prekinule isporuku sirove nafte bogate dizelom, uzrokujući smanjenje zaliha, prenosi Bloomberg.

Ažurirani propisi trebali bi osloboditi oko 90 posto pomorskih količina prije zabrane za izvoz, ili oko 630.000 barela dnevno, prema procjenama Viktora Katone, glavnog analitičara za sirovu naftu u tvrtki Kpler za istraživanje tržišta.

Ipak, nova pravila propisuju da proizvođači moraju držati najmanje 50 posto svoje proizvodnje dizela kod kuće. Uzimajući za primjer velikog izvoznika Surgutneftegas PJSC, tvrtka bi trebala zadržati oko 55.000 barela dnevne količine koju je prodavala u inozemstvu, rekao je Katona.

Transneft PJSC, ruski operater naftovoda i produktovoda, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o trenutnim utovarima.

Vraćaju se subvencije rafinerijama 

Referentna europska dizelska premija na sirovu naftu, ujedno i ključna metrika trgovaca poznata kao crack spread, pala je u petak na čak 23,55 dolara po barelu, najslabije od srpnja. Od tada se oporavila i još uvijek je znatno iznad sezonske norme. 

Izvoznici koji ne proizvode vlastiti dizel već isporučuju količine kupljene na domaćem tržištu sada će morati platiti previsoku izvoznu carinu, navodi se u priopćenju. Ista je postavljena na 50.000 rubalja (gotovo 500 dolara) po toni, blizu trenutne cijene ruskog međusezonskog dizela na nacionalnoj robnoj burzi SPIMEX.

Vlada također vraća u potpunosti svoje subvencije rafinerijama kako bi osigurala zadovoljenje domaće potražnje za gorivom i kako bi rafinerije dobile kompenzaciju za razliku između cijena u zemlji i inozemstvu.

Podsjećamo, prošlog je mjeseca prepolovila isplate od više milijardi rubalja kako bi obuzdala proračunsku potrošnju opterećenu sve većim troškovima rata u Ukrajini. No taj je potez kritizirao predsjednik Vladimir Putin, rekavši da smanjenje pogoršava situaciju na domaćem tržištu goriva.

28. travanj 2024 15:56