Biznis i politika
StoryEditor

Slučaj Petrol: Jeftinije gorivo danas platit ćemo manjim mirovinama u budućnosti

30. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš. Ta stara poslovica svakako bi se mogla primijeniti na situaciju s reguliranjem marži za gorivo i neostvarenom dobiti Petrola, koji se ovih dana prijeti tužbom državama u kojima posluje zbog reguliranja cijena goriva.

Naime, Petrol procjenjuje da će mu državna regulacija cijena naftnih derivata u ovoj i sljedećoj godini prouzročiti štetu od 114 milijuna eura, a indirektno, reguliranjem cijena država nanosi tako štetu i hrvatskim umirovljenicima, budući da hrvatski mirovinski fondovi drže značajan vlasnički udjela u toj slovenskoj kompaniji.

Među najvećim dioničarima Petrola tako se nalaze Erste Plavi, AZ fond i Mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje koji je baš nedavno, prije otprilike dva mjeseca, povećao svoj udio u dioničkom kapitalu slovenskog Petrola s 1,78 posto na 3,03 posto u burzovnim kupoprodajama čija je ukupna vrijednost 10,5 milijuna eura.

Ili karikirano, jeftinije gorivo danas platit ćemo manjim mirovinama u budućnosti.

Suvlasnici najvećih slovenskih tvrtki

- Nema dileme da je Petrol slovenska tvrtka. Ali ono što se zaboravlja je da smo svi mi koji smo zaposleni i članovi OMF-ova indirektno suvlasnici najvećih slovenskih firmi, uključujući Petrol. Hrvatski mirovinski fondovi (tj. njihovi članovi) su vlasnici oko 10 posto Krke, 10 posto Petrola i sedam posto NLB-a. Monetarno, to je otprilike 500 milijuna eura uloženih u tri najveće slovenske kompanije. Iznosi i postoci su zaokruženi, ali jasno je da pričamo o ozbiljnim brojkama. Između ostalog, svima nama je u interesu i da te kompanije rade sve bolje, rastu i isplaćuju izdašne dividende - kazao je Danijel Delač, član uprave InterCapitala te iznio svoje mišljenje zašto Petrol ‘ustaje‘ protiv države i najavljuje tužbe za propuštenu dobit.

- Petrol je kompanija listana na burzi koja u svojoj vlasničkoj strukturi ima fondove i investitore koji logično pritišću upravu da povuče poteze s ciljem ostvarenja što veće dobiti – objasnio je Delač.

S druge strane, specifična vlasnička struktura Ine, odnosno činjenica da Hrvatska u njoj ima značajan vlasnički udjel, vjerojatno je razlog zašto se Ina ne buni oko reguliranja marži na naftne derivate.

Inače, ovih dana je objavljena i vijest da je američka naftna kompanija ExxonMobil odlučila tužiti Europsku uniju zbog uredbe kojom se uvodi izvanredni porez na kompanije iz tog sektora, odnosno ekstra profit, prema kojem bi ta tvrtka morala ‘iskeširati‘ dvije milijarde eura više za porez. Na sličan potez, tužbu protiv vlade u Madridu, priprema se i španjolski naftaš Cepsa.

12. travanj 2024 13:14