Biznis i politika
StoryEditor

Stanovnicima uz granicu nije isplativo gorivo u Hrvatskoj

18. Svibanj 2022.

U jeku inflacije koja utječe na cijene svih proizvoda, između ostalog i goriva, mnogi pronalaze načine kako doskočiti borbi s visokim cijenama, a oni koji žive blizu granica sve češće u prekogranična mjesta odlaze kako bi – uštedjeli. Slovenija je, primjerice, jedna od nama susjednih država koja trenutno ima niže cijene goriva zbog čega mnogi koji žive uz granicu, umjesto na izlet, k susjedima odlaze upravo po gorivo.

Tako je, primjerice, blizina Sloveniji trenutno blagodat stanovnika Hrvatskog zagorja pa s obzirom na to da neka mjesta od granice dijeli tek koji kilometar, ne čudi što nekima hrvatske benzinske postaje nisu isplative. Kako nam je objasnio jedan stanovnik mjesta u blizini graničnog prijelaza Miljana, odlaskom do benzinske postaje u Podčetrtku - slovenskom mjestu tek osam kilometara udaljenom od granice - trenutno uštedi oko kunu i 30 lipa po litri goriva, što na ukupan mjesečni iznos nije zanemarivo.

- U Sloveniju po gorivo odlazim otprilike jednom tjedno. Najviše što sam na taj način uštedio je bilo oko tri kune po litri goriva, a sada je to nešto manje – objasnio je te izrazio svoje nezadovoljstvo jer iste kompanije na hrvatskom i slovenskom tržištu postavljaju različite cijene.

No, trenutne cijene goriva u Sloveniji rezultat su vladine odluke o ograničavanju cijena goriva. Za novu regulaciju su se odlučili prije nešto više od tjedan dana zbog poremećaja na tržištu nafte i velikih oscilacija cijenam, izvjestili su slovenski mediji. Inače, cijene goriva bile su regulirane, odnosno ograničene, i u Hrvatskoj, ali zadnji puta u ožujku, nakon čega su se nekoliko puta mijenjale.

Cijena benzina trenutno u Sloveniji iznosi 1,560 eura, što je 11,73 kuna, a cijena dizela 1,668 eura, odnosno 12,54 kune. Istovremeno, u Hrvatskoj su od jučer na benzinskim postajama ponovo nove cijene prema kojima je litra benzina košta 13,37 kuna što je 13 lipa više nego dan ranije kada je stajala 13,24 kune, dok je litra dizela pojeftinila za 45 lipa – sa 13,47 kuna na 13,02 kune.

Ušteda nije zanemariva

Kako saznajemo iz razgovora s mještanima sela blizu slovenske granice, odlazak po gorivo u Sloveniju već neko vrijeme nije neuobičajen. Takva praksa uobičajena je od kada naglo počele rasti cijene, a iako su to prvo počeli raditi oni koji rade u Sloveniji (što zbog blizine nije neobično), sada tu praksu imaju i drugi posebno oni koji na posao odlaze negdje dalje. 

- Puno je onih koji žive blizu granice, a svakodnevno rade veće kilometraže zbog odlaska na posao pa im je isplativo otići u Sloveniju po gorivo – kazao je naš izvor koji i sam svaki dan odlazi na posao u Zagreb.

Inače, Podčetrtek je od graničnog prijelaza Miljana udaljen tek osam kilometara, dok je udaljenost do Zagreba iz tog dijela Zagorja između 60 i 70 kilometara.  

Uzimajući u obzir prije navedene cijene i ako, ugrubo, računamo da je za doći do Zagreb i nazad potrebno odvoziti 140 kilometara, osoba koja svakodnevno na posao odlazi u Zagreb na gorivu u Sloveniji mjesečno može uštedjeti i više od 300 kuna za benzin ili oko 100 kuna za dizel.  

Primjerice, puni spremnik goriva za auto u koji se može natočiti 50 litara u Hrvatskoj za benzin košta 668,5 kuna, a za dizel 651 kunu, računajući prema današnjim cijenama. Istovremeno, u Sloveniji ćete isti auto benzinom napuniti za 586,5 kuna, a dizelom za 627 kuna. Ako se svakodnevno na posao vozite u Zagreb autom koji prosječno troši 5,5 litre goriva na sto kilometara vožnje, dnevno za dolazak i odlazak s posla trošite 8,25 litara, što iz financijske perspektive iznosi 107,41 kuna.

Kako nam objašnjava jedna stanovnica mjesta u Zagorju koja svakodnevno na posao putuje u Zagreb, mjesečno gorivo toči otprilike četiri puta. Prema našem izračunu, četiri puna rezervara benzina od 50 litara u Sloveniji iznose 2346 kuna, a u Hrvatskoj 2672 kune, dok je razlika za dizel nešto manja

Kada se u obzir uzmu i potencijalni troškovi za parking i autocestu te činjenica da poslodavac nije obavezan platiti prijevoz svojim zaposlenicima, a u slučaju našeg sugovornika poslodavac mu ne pokriva niti jedan puni rezervar goriva, logično je da oni koji mogu, uštedu ostvaruju kako stignu.

Najviše cijene u susjedstvu 

Razlika u cijenama goriva nije vidljiva samo u Sloveniji. Kada se usporede cijene u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Srbiji, ispada da smo rekorderi po cijeni goriva u susjedstvu.

Prema podacima s bosanskih medija, nove cijene goriva, koje su tamo uvedene prije dva dana, iznose 3,26 maraka po litri benzina što je 12,59 kuna, a dok je cijena litre dizela 3,36 maraka, odnosno 12,96 kuna.  

Razlika je još veća u Mađarskoj u kojoj je, prema podacima sa stranice HAK-a, trenutna cijena benzina oko 9,4 kune, a dizela oko 10,59 kuna. Kada se tome doda da su u Mađarskoj jeftiniji i prehrambeni i drugi proizvodi za svakodnevnu potrošnju, odlasci na 'izlete' zaista postaju sve isplativiji.

20. travanj 2024 11:54