Biznis i politika
StoryEditor

Ulagači se klade da će ECB podići kamatne stope na najvišu razinu ikada

22. Veljača 2023.
Christine Lagarde, predsjednica ECB-a 

Ulagači se klade da će Europska središnja banka (ECB) podići kamatne stope na najviše razine svih vremena, potaknuti otpornošću gospodarstva eurozone i znakovima da bi se inflacija mogla pokazati težom za obuzdavanje nego što se očekivalo.

Očekuje se da će središnja banka sa sjedištem u Frankfurtu, koju mnogi smatraju jednom od najlošijih na svijetu tijekom svog osmogodišnjeg eksperimenta s negativnim troškovima zaduživanja, ove godine značajno povećati stope, prenosi Financial Times.

Američka tržišta dionica oštro pala

Swap tržišta predviđaju skok kamatne stope ECB-a na depozite na 3,75 posto do rujna, u odnosu na trenutnih 2,5 posto. To bi odgovaralo vrhuncu referentne vrijednosti iz 2001., kada je ECB još pokušavao podići vrijednost novouvedenog eura.

Tržišta su revidirala prognoze kamatnih stopa naviše nakon nedavnih podataka iz eurozone o živahnoj aktivnosti u uslužnom sektoru i zahtjevima za plaćama.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde izjavila je u utorak da banka ‘vrlo, vrlo pomno prati plaće i ugovorene plaće‘ - što je znak zabrinutosti da će nagli porast plaća ove godine zadržati pritisak na cijene dok tvrtke prenose troškove na potrošače.

Prinos na njemačke dvogodišnje obveznice, koje su vrlo osjetljive na promjene u očekivanjima kamatnih stopa, dosegnuo je u utorak najvišu razinu u 14 godina od 2,95 posto nakon što je S&P Global indeks menadžera nabave nadmašio predviđanja.

Izgledi daljnjeg značajnog povećanja kamatnih stopa u eurozoni u suprotnosti su sa SAD-om i UK-om, za koje se općenito smatra da su bliže kraju svojih ciklusa povećanja kamatnih stopa, jer su već ranije povećali troškove zaduživanja i to više od ECB-a, objavio je FT.

Međutim, američka su tržišta dionica oštro pala u utorak jer su optimistični gospodarski podaci potaknuli ulagače da ponovno procijene koliko bi Federalne rezerve još mogle povećati stope.

Inflacija u eurozoni od 8,5 posto u siječnju u usporedbi sa 6,4 posto u SAD-u. Iako je inflacija u UK-u dvoznamenkasta, pala je brže od očekivanog, a anemični izgledi za rast zemlje smanjili su pritisak na Banku Engleske da poveća stope.

U proteklom tjednu Goldman Sachs, Barclays i Berenberg povisili su na 3,5 posto svoje prognoze koliko će ECB još povećati stope. Deutsche Bank je u srijedu povisila prognozu na 3,75 posto.

- Postoji rizik da se inflacija pokaže upornijom nego što je trenutno procijenjeno na financijskim tržištima - rekla je Isabel Schnabel, članica izvršnog odbora ECB-a, za Bloomberg ovaj tjedan.

Frederik Ducrozet, voditelj makroekonomskih istraživanja u Pictet Wealth Managementu, prognozirao je da će stope ECB-a dosegnuti vrhunac od 3,5 posto, ali je dodao da bi središnja banka mogla ‘i dalje biti u modusu pooštravanja do rujna, a to vas dovodi blizu stope depozita od četiri posto‘.

Sindikati traže povećanja plaća 

ECB je već podigao stope za neviđena tri postotna boda od prošlog ljeta, a ovaj je mjesec signalizirao planove za još pola postotnog boda u ožujku.

Plaće u bloku od 20 zemalja rasle su za blizu pet posto posljednjih mjeseci, prema praćenju koje su objavili irska središnja banka i web stranica za zapošljavanje Indeed.

Sindikati odgovaraju na prošlogodišnju rekordnu inflaciju tražeći još veća povećanja plaća. FNV, najveći nizozemski sindikat, traži povećanje plaća za 16,9 posto za radnike u prijevozu, dok njemački sindikat Verdi traži povećanje plaća od 10 posto za 2,5 milijuna radnika u javnom sektoru.

Iako je inflacija u eurozoni padala tri uzastopna mjeseca, temeljna inflacija ostala je nepromijenjena na rekordnih 5,2 posto u siječnju.

- Učinak gospodarstva je očito dobra vijest u kratkom roku za eurozonu, ali i za ECB ... to bi moglo sugerirati da možda imaju još posla na kamatnim stopama - rekao je Konstantin Veit, upravitelj portfelja u Pimco-u.

Otporni ekonomski podaci u naprednim gospodarstvima ovog mjeseca naveli su ekonomiste i financijske stručnjake da se klade da će kamatne stope ostati više dulje nego što su prije smatrali.

- Došlo je do promjene cijena na glavnim razvijenim tržištima kamatnih stopa - rekla je Silvia Ardagna, ekonomistica britanske banke Barclays.

- Činjenica da je temeljna inflacija u SAD-u prošlog mjeseca bila malo jača nego što se očekivalo natjerala je sve da pomisle da možda još nije dosegla vrhunac - zaključila je.

24. travanj 2024 02:02