Uvoz mesa raste jer domaća proizvodnja sve manje može podmiriti zahtjeve tržišta
mesna industrija
Od ulaska u EU samodostatnost je u goveđem mesu pala s 90 na 58 posto, u svinjskom mesu sa 67 na 50 posto, a u peradarskom s 81 na 73 posto
Unazad dvije godine došlo je do preokreta na domaćem tržištu mesnih prerađevina. Iako je od ulaska Hrvatske u EU kontinuirano zabilježen vanjskotrgovinski suficit, od 2024. izvoz ne pokriva uvoz, a proizvodnja nam je manje dostatna nego ranije.
Stanje nije dobro u mesnoj prerađivačkoj industriji, o čemu je riječi bilo i na današnjoj 2. Konferenciji o mesnoj industriji koja se održala u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Osim niske samodostatnosti i deficita kvalificirane radne snage, stočarski sektor i domaća mesna industrija suočeni su s jakim konkurentskim pritiskom velikih svjetskih proizvođača iz trećih zemalja te sve češćim pojavama zaraznih bolesti životinja.
Kao razloge pada samodostatnosti na konferenciji su navedeni povećanje potrošnje mesa u Hrvatskoj te pad domaće proizvodnje, zbog čega je rastao uvoz. Znatno se smanjio i broj stoke za 58 posto te posebice rasplodnih grla za 48 posto, dok u peradarskoj proizvodnji bilježimo rast za 18 posto. Inače, od ulaska Hrvatske u EU samodostatnost je u goveđem mesu pala s 90 na 58 posto, u svinjskom mesu sa 67 na 50 posto, a u peradarskom s 81 na 73 posto. Gledajući sveukupno, samodostatnost u proizvodnji mesa je na razini 63 posto.
