Biznis i politika
StoryEditor

Za obnovu od potresa dosad smo ugovorili radove vrijedne tek 174,2 milijuna eura

08. Veljača 2023.
Područje Sisačko-moslavačke županije nastradalo od potresa, Petrinjafoto Ratko Mavar

Dosad je na obnovu višestambenih zgrada, obiteljskih kuća i poslovnih nekretnina u potresom pogođenim područjima ugovorena obnova u vrijednosti, ako je suditi prema podacima koje su nam poslali iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, 174,2 milijuna eura. Naime, to je zbroj dosad ugovorenih projekata

A to je tek početak, poručuju iz te institucije. Naime, obnovu Banovine i Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije su dosad usporavali nedostatak standardizacije postupanja kao i dugotrajna razmjene dokumenata između Središnjeg državnog ureda i Fonda za obnovu, može se to naslutiti iz odgovora resornog Ministarstva kojeg je prije tri tjedna preuzeo novi, treći po red, ministar Branko Bačić. Naime, Bačić je u prvim danima na toj funkciji detektirao sve neuralgične točke obnove i pristupio izradi novog Zakona o obnovi čiji je osnovni cilj, poručuju u Ministarstvu, reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fond za obnovu pripojiti Ministarstvu što znači da će ključna tijela za obnovu funkcionirati jedinstveno.

- Novim Zakonom administrativno će se rasteretiti proces, a pojednostavit će se i postupanje, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika u obnovi, tehničko-financijsku kontrolu provodit će operativni koordinator i projektant, a ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće te izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća. Vrlo je važno istaknuti i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos, potreban za obnovu odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati unaprijed odnosno prije početka radova. Pojednostavljuje se i obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra, olakšava se dokazivanje vlasništva, a ukida se i izvješće o obavljenoj kontroli revidenta za višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na projekt za uklanjanje zgrade – odgovorili su iz Ministarstva graditeljstva.

U Bačićevom ministarstvu smatraju kako bi, nakon donošenja Zakona o obnovi, i javna nabava trebala biti učinkovitija i prikladnija. Ona će se, kad Hrvatski sabor izglasa Zakon, provoditi po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima, a skratit će se i rokovi za izradu projektne dokumentacije i njezinu reviziju, dok će pitanje određivanja najviših cijena usluga i radova utvrđivati tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Obrađeno 41 posto zahtjeva

Na Liderov upit o dosadašnjem tijeku obnove, u Ministarstvu odgovaraju da je putem jedinstvenih kontaktnih točaka, mobilnih timova, putem sustava eObnova i pisarnice Ministarstva te kroz provedbena tijela zaprimljeno ukupno 31.318 zahtjeva za obnovu. Ministarstvo je ukupno zaprimilo 21.004 zahtjeva za 19.027 lokacija te donijelo sveukupno 7.869 akata čime je dosad obrađeno 41 posto zaprimljenih zahtjeva prema lokacijama, a doneseno je 5.384 pozitivnih akata o obnovi.

- Nekonstrukcijskom obnovom i samoobnovom je obnovljeno 5.678 obiteljskih kuća na području katastrofe, a na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije (zagrebački potres) nekonstrukcijski je obnovljena 2283 zgrada kroz model isplate novčane pomoći i organizirane obnove u ukupnom iznosu od 18,7 milijuna eura. Na području nadležnosti Fonda za obnovu radovi su u tijeku na 12 višestambenih  zgrada na području Grada Zagrebe te je ugovoreno 828 projektiranja ukupne vrijednosti veće od dva milijuna eura – odgovorili su u Ministarstvu graditeljstva.

Kad je konstrukcija obnova u pitanja, ugovoreno je 108 projektiranja, završeno 25 projekata, a ukupna vrijednost ugovorenih radova konstrukcijske obnove je 1,6 milijuna eura. Završeni su radovi na jednoj višestambenoj zgradi, na pet lokacija su radovi u tijeku, a u tijeku je nabava radova konstrukcijske obnove za 14 lokacija (u Zagrebu za četiri višestambene zgrade i osam obiteljskih kuća, a u Krapinsko-zagorskoj županiji za dvije obiteljske kuće). Samostalna konstrukcijska obnova je završena na 17 lokacija (13 obiteljskih kuća i četiri višestambenih zgrada). Radovi su u tijeku na 22 lokacije (11 obiteljskih kuća i 11 višestambenih zgrada). Ukupno je isplaćena novčana pomoć u iznosu od 7,4 milijuna eura.

U Ministarstvu podsjećaju kako su, vezano za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, potpisani ugovori za projektiranje 120 obiteljskih kuća ukupne vrijednosti nešto manje od pola milijuna eura bez PDV-a za Krapinsko-zagorsku županiju, Markuševec, Čučerje i Grad Zagreb - sjeverozapad, a nabave za još 65 lokacija, odnosno za 3 postupka, su u pripremi. Završetkom ove nabave bit će osigurane usluge projektiranja za sve zamjenske obiteljske kuće na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Nekonstrukcijska obnova

- Organiziranom nekonstrukcijskom obnovom na području na kojem je proglašena katastrofa, obnovljeno je 4.165 obiteljskih kuća, a radovi su tijeku na još 620 obiteljskih kuća. Izrađeno je 5.323 elaborata za obnovu i popravak nekonstrukcijskih elementa. Ukupno je ugovorena nekonstrukcijska obnova u iznosu od 45,7 milijuna eura, a realiziran je iznos od 25,5 milijuna eura. Po modelu isplate novčane pomoći za nekonstrukcijsku obnovu građanima je isplaćeno 1.891.350,19 eura, odnosno za nekonstrukcijsku obnovu na području na kojem je proglašena katastrofa Vlada Republike Hrvatske uložila je ukupno 27,4 milijuna eura. Nekonstrukcijskom obnovom i samoobnovom je obnovljeno 5.678 obiteljskih kuća na području katastrofe, čime je omogućeno sigurno stanovanje za oko 15 tisuća osoba – poručili su iz Ministarstva kojem je sada na čelu potpredsjednik Vlade.

Na tom je istom području izrađeno 662 nalaza ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije. Ugovoreni su radovi za 50 obiteljskih kuća, a radi se o ugovorenim sredstvima od 13,4 milijuna eura. Izrađeno je ukupno 62 nalaza ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za organiziranu konstrukcijsku obnovu višestambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada. Od 62 nalaza utvrđeno je da su 10 zgrada za nekonstrukcijsku obnovu, 51 zgrada su za konstrukcijsku obnovu i jedna je zgrada predviđena za uklanjanje i gradnju nove, zamjenske zgrade. Izrađeno je 34 elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije, devet projekata obnove te je u izradi 25 projekata obnove. Ukupno ugovoreno sredstava za to iznose 6,7 milijuna eura.

Što se tiče samostalne obnove i gradnje zamjenskih obiteljskih kuća od strane vlasnika, dosad su potpisana tri ugovora o sufinanciranju opravdanih troškova novčane pomoći umjesto izgradnje zamjenske obiteljske kuće u iznosu nešto većem od pola milijuna eura. Organiziranom gradnjom zamjenskih obiteljskih kuća završeni su radovi na šest kuća, u izgradnji je 111 obiteljskih kuća, a ugovoreni su radovi za ukupno 578 obiteljskih kuća, što će stajati preko 80 milijuna eura.

24. travanj 2024 03:25