Biznis i politika
StoryEditor

Zaposlenici generacije Z i milenijalci mijenjaju radno mjesto kakvo poznajemo

20. Srpanj 2022.
foto Getty Images/istockphoto

Rezultati novog Microsoftovog istraživanja pokazali su da zaposlenici trebaju promjenu, a tu promjenu uvode generacija Z i milenijalci. 

Zaposlenici generacije Z i milenijalci, koji imaju od 18 do 41 godinu, čine velik dio trenutne radne snage. Work Trend Indeks 2022 pokazao je da zaposlenici ponovo procjenjuju ulogu posla u svom životu, a ono što žele od posla i što su spremni dati zauzvrat procjenjuju po ključu 'vrijedi li'. Zapravo, istraživanje je otkrilo da će 49 posto zaposlenih generacije Z i milenijalaca ove godine razmotriti promjenu poslodavca, navodi se u priopćenju

Sloboda i fleksibilnost novi trend

Iako je Work Trend Index 2022 pokazao da svi zaposlenici žele više fleksibilnosti, ukazao je i na to da su milenijalci i generacija Z najskloniji promjeni. Rezultati kažu da će 49 posto zaposlenih pripadnika generacije Z vjerojatno razmisliti o prijelazu na hibridni model rada na svom trenutnom poslu, a 46 posto će vjerojatno početi raditi na daljinu. Više nego druge generacije zaposlenika, oni visoko cijene slobodu izbora kada i gdje će raditi.

No, zaposlenici generacije Z i milenijalci ne žele samo fleksibilnost.  Work Trend Index 2022 otkrio je da su, nakon plaće, tim zaposlenicima prioriteti na radnom mjestu pozitivna radna kultura (46 posto), pogodnosti usmjerene na njihovu dobrobit (42 posto) i osjećaj svrhe ili smisla (40 posto).

Istraživanje je pokazalo i da je veća vjerojatnost da će pripadnici generacije Z i milenijalci otići kad im nešto ne odgovara. Zapravo, gotovo polovica njih u Europi, odnosno 49 posto njih, ove godine vjerojatno će razmotriti novog poslodavca, u usporedbi sa prosjekom EMEA regije od 36 posto. Daljnjih 31 posto zaposlenika generacije Z će se vjerojatno preseliti i pronaći posao koji im omogućava da rade na daljinu.

Hibridni rad ključan faktor

Zaposlenici generacije Z i milenijalci čine velik dio trenutne radne snage i vjerojatno će u budućnosti sve više preuzimati rukovodeće pozicije. Da bi privukle nabolje talente – sada i u budućnosti – organizacije trebaju prilagoditi svoje poslovne prakse kako bi ispunile nova očekivanja zaposlenika.  Poslovni lideri i voditelji ljudskih resursa zato će morati stvoriti organizacije u kojima se te skupine osjećaju uključeno te imaju osjećaj lojalnosti i svrhe.

- Nemoguće je izbrisati proživljena iskustva i trajan utjecaj svega što smo proživjeli tijekom protekle dvije godine. Osnaživanje menadžera da se prilagode novim očekivanjima zaposlenika pomaže poslovnim sustavima da postave temelje za dugoročan uspjeh. Sjajan alat za pomoć timovima tijekom ove promjene je Microsoft Viva koji pomaže timovima unutar tvrtke ili organizacije da napreduju dajući im preporuke kako poboljšati produktivnost i brinuti o dobrobiti članova timakomentirala je Ketevan Ratiani, voditeljica divizije moderno radno mjesto, Microsoft CEE Multi-Country regija.

Uspješno zadovoljavanje potreba zaposlenika zahtijeva promjenu načina razmišljanja za ljudske resurse i poslovne lidere. Uz sve veću važnost koja se pridaje pozitivnoj poslovnoj kulturi i potrebu za fleksibilnošću, lideri će trebati prilagoditi način na koji njihovi timovi rade kako bi osigurali da zaposlenici i menadžeri imaju jasne informacije o svojim ulogama i odgovornostima te jasne informacije o tome kako funkcionira hibridni rad.

Mijenjaju se pravila poslovanja

Ipak, tek je nekolicina tvrtki, odnosno samo 27 posto njih, uspostavila timska pravila kako bi jasno definirala ove nove norme. Da bi izgradili učinkovite hibridne timove, menadžeri će morati uvesti timska pravila koja utvrđuju 'zašto', 'kada' i 'kako' dolaziti u ured, svrhu suradnje uživo, dogovore o tome kada se okupiti uživo, kao i definiciju pravila hibridnih sastanka te novo osmišljavanje prostora koji će podržati novi način rada.

Ova pravila trebaju svima osigurati isti osjećaj angažmana na poslu, bilo da su u uredu ili rade na daljinu. Kolaborativna, digitalna kultura može pomoći da se premosti geografska udaljenost i druge razlike onda kada lideri odluče koristiti tehnologiju u te svrhe. 

Neki primjeri pravila uključuju otvorene Outlook kalendare kako bi se pojednostavilo zakazivanje sastanaka, dodavanje Microsoft Teams poveznica na svaki poziv na sastanak kako bi ljudi mogli birati žele li se pridružiti osobno ili online, zajednički rad na dijeljenim dokumentima u cloudu tako ad svi imaju pristup istim informacijama te snimanje poziva

Kako se navodi u priopćenju, ne postoji jedan pristup koji će odgovarati svima. Da bi ured funkcionirao za sve, bit će potrebno uložiti mnogo truda. To znači i odlučiti postići da fleksibilan, hibridni rad zaista i funkcionira. Prilagođavajući se novim očekivanjima zaposlenika kroz tehnološke, procesne i kulturne promjene, poslovni sustavi mogu se pripremiti za budućnost i iskoristiti sve prednosti hibridnog rada. 

28. studeni 2022 00:38