Fight Club
StoryEditor

Ukidanje porezne olakšice na prvu nekretninu nije pronatalitetna mjera

10. Studeni 2016.

Porezna reforma ministra financija Zdravka Marića predlaže snižavanje opće stope poreza na promet nekretninama s pet na četiri posto, što će prouzročiti gubitak prihoda od oko 126 milijuna kuna godišnje, te ukidanje poreznih olakšica pri kupnji prve, rabljene nekretnine. Razlog potonje promjene nije fiskalne prirode, već se objašnjava obvezom države da osigura isti porezni tretman svim građanima. Taj potez, koji bi prema procjenama Ministarstva donio prihod od 115 milijuna kuna, u nekim je medijima prozvan nepopularnim s obzirom na to da ne djeluje poticajno na „svijanje gnijezda“ i natalitet.

- Ukidanje porezne olakšice na prvu nekretninu loša je pronatalitetna mjera, smatra demograf Stjepan Šterc koji taj potez svrstava u isti koš s povećanjem cijena kruha i mlijeka te PDV-a na dječju odjeću i hranu.

S druge strane, Novotny drži da je tumačenje uvođenja poreza na prvu nekretninu loše za pronatalitetnu politiku prilično pojednostavljeno te da ono neće imati utjecaja na nju.

- Porezi na nekretnine kod nas se nesretno rješavaju. Godinama zaobilazimo tu temu. Potrebno je uvesti jedinstveni porez na nekretnine kao što to imaju sve europske zemlje. On bi zamijenio sve druge poreze na nekretnine, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny komentirajući da se oblici poreza, poput onoga na promet nekretninama, koji ne postoje kao standard u Europskoj uniji trebaju ukinuti.

16. travanj 2024 13:06