Financije
StoryEditor

Kako investirati i štedjeti u 20-ima, 40-ima i 60-ima (3.): Pitali smo brokera Ivana Stojanovića

08. Ožujak 2023.
Ivan Stojanović
Štednja i investiranje za budućnost ne bi se, u teoriji, trebali značajno razlikovati na početku, u sredini i na samom kraju karijere. No, teško je povjerovati da mladi, čast iznimkama, od 20-tak godina jednako promišljaju o životu, karijeri i novcu i prihodima u mirovini, poput onih u srednjim godinama, a kamoli poput onih koji su na pragu umirovljena ili su netom postali umirovljenici. A to je i sasvim logično, nemamo iste prioritete, zašto bi isto investirali i štedjeli. Jedinu grešku koju pritom možemo napraviti da štednju i investiranje ignoriramo. 
 
Stoga smo pitali stručnjake Sandru Ferenčak, autoricu bloga MyTetka u kojem svesrdno daje investicijske i savjete za štednju, blogera Tonija Vitalija, poznatog kao Škrti otočanina, te Ivana Stojanovića, brokera i glavnog čovjeka Optimtradera za hrvatsko tržište, koji je također investicijski influencer, na što obratiti pozornost kad štedimo i investiramo u 20-tima, kakvu štedno-investicijsku strategiju odabrati u srednjim godinama, a kako se time baviti pred sam kraj radnog vijeka.
 
Nakon Tetke i Škrtog otočanina, u trećem i zadnjem nastavku svoje je viđenje podijelio broker Ivan Stojanović. 

On se osvrnuo na investiranje kroz životna razdoblja i ponovio tezu koju su provukli i drugi sugovornici - u procesu investiranja nema jedinstvene formule za svakog investitora za alokaciju portfelja i odnosa između udjela imovinskih klasa. Pristup mora biti personaliziran jer nemamo svi iste preferencije u pogledu roka na koji investiramo, očekivanog prinosa i rizika koji smo spremni prihvatiti.

- Prije bilo koje investicije u imovinske klase potrebno je iskreno sam sebi odgovoriti na sljedeća pitanja na koji rok investiram, koliki prinos očekujem i koja mi je tolerancija na rizik. Alokacija portfelja se temelji na potencijalnim očekivanim prinosima, riziku kojeg je investitor spreman prihvatiti, roku investiranja i iznosima koji će biti investirani. Bitno je pronaći pristup alokacije koji svakoj osobi ponaosob odgovara bez obzira na to koje sve konstrukcije postoje u teoriji - objasnio je svoj stav Stojanović i ipak ponudio svoje savjete kako investirati, a za ovaj slučaj, bavimo se samo investiranjem u dioničke i obvezničke ETF-ove, ali ne isključujemo ni druge imovinske klase što ovisi o preferenciji svakog ulagača.

 

Bitno je spavati mirno

 

- Mlađa osoba u svojim 20-im godinama života može igrati dosta agresivno i imati sto posto portfelja u dioničkim ETF-ovima ili čak i nekoj rizičnijoj imovinskoj klasi. U slučaju da u nekom trenutku stvari krenu kontra, to joj čak ide i na ruku jer će kroz mjesečne ili kvartalne uplate investirati dodatni iznos i ima dovoljno vremena da se stvari poslože u njenu korist - smatra Stojanović.
 
Osoba u 30-im i 40-im godinama, već neće imati toliko agresivan pristup i u svom portfelju će imati adekvatan udio manje rizične imovinske klase, kao što su obveznice, ali time će postići i nešto manji prinos. U 50-ima se već treba spremati na financijsku mirovinu (FYM).
 
- Ako ste ispravno i disciplinirano štedjeli i investirali, trebali biste imati adekvatnu svotu novaca koje treba zaštiti od volatilnosti, a samim time portfelj će se sastojati manje od dioničkih ETF-ova, a više od obvezničkih ETF-ova koji će nam generirati prilično siguran prinos, iako rizik nikada ne možemo u potpunosti isključiti - rekao je Stojanović i dodao da koji god pristup izabrali, bitno da je prilagođen našoj personaliziranoj strategiji ulaganja i da na koncu ostvarujemo prinos i mirno spavamo.
18. travanj 2024 05:34