Financije
StoryEditor

Nakon uvođenja eura promet trećine preživjelih mjenjačnica pao sa 616 na 57 milijuna eura

14. Svibanj 2023.
foto Ratko Mavar

Za njih nije bilo Vladinih mjera i subvencija. Kao što su prije dvadesetak godina s lica zemlje nestali postolari, ključari, šnajderi, tako su u noći s 2022. na 2023. nestali obrtnici - vlasnici mjenjačnica. Uglavnom je to bio obiteljski posao kojim su se bavili cijeli život. Dok su svi nazdravljali uvođenju eura, njima je euro ostao metafora za ispijenu čašu koja je u ustima ostavila gorak okus. Oko dvije trećine mjenjačnica zatvorilo je svoja vrata do Nove godine.

Na tržištu su ostali oni najhrabriji, ali i pomalo naivni, misleći da ipak ima nade. Međutim, prema najavama, ta će se nada istopiti do kraja ljeta, najkasnije do kraja godine. Dio obrtnika pad mjenjačkih poslova pokušava nadomjestiti uvođenjem novih usluga poput kupoprodaje zlata i kriptomjenjačnica, neke mjenjačnice uvele su plaćanje na daljinu, odnosno prijenos novca (nešto poput Western Uniona), a neke ponudile uslugu preuzimanja paketa, kao pick-up lokacije za logističke tvrtke. Međutim, za sada ništa od toga ne može nadomjestiti dobru staru pretvorbu kuna u eure i obratno.

Na stranicama Hrvatske narodne banke nalazi se popis licenciranih mjenjača koji su od Banke dobili odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova. Prema njemu se može zaključiti da su više od 80 posto tih ‘mjenjačnica‘ zapravo gospodarski subjekti s nekom sasvim drugom primarnom djelatnosti, a mjenjački poslovi dođu im usput, kao dopuna drugih usluga. Tako je na popisu mjenjačnica najviše hotela, kladionica i kasina, putničkih agencija, prijevoznika, benzinskih crpki itd. To potvrđuju i u HNB-u, dodajući da će ostalim ovlaštenim mjenjačima skorašnja turistička sezona odgovoriti na pitanje hoće li nastaviti pružati mjenjačke usluge.

– Pravnih osoba i obrta s odobrenjem u prethodne tri godine bilo je više od tisuću (15. prosinca 2022. odobrenje je imalo 1080 pravnih osoba odnosno obrta). Dana 1. travnja 2023. prestalo je vrijediti ex lege 711 odobrenja za obavljanje mjenjačkih poslova. Prestala su vrijediti po sili zakona jer njihovi korisnici Hrvatskoj narodnoj banci nisu dostavili ugovor o korištenju zaštićenoga programa zasnovanoga na euru, za koji je Hrvatska narodna banka izdala certifikat. Zato je 1. travnja 2023. na snazi bilo je 310 odobrenja, odnosno toliko njih ima status ovlaštenog mjenjača – kažu u HNB-u.

Promet u mjenjačnicama, prema HNB-ovim podacima, sa 616 milijuna eura u prva tri mjeseca 2022. ove je godine u istom razdoblju pao na 57 milijuna eura, što je manje od deset posto (konkretno sedam i pol posto) nekadašnjeg prometa koji su ostvarivale mjenjačnice u Hrvatskoj.

Priče i planove preživjelih mjenjačnica pročitajte u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

23. travanj 2024 12:44