Financije
StoryEditor

Što vrhunski investicijski menadžeri drže u svojim portfeljima?

28. Lipanj 2023.

S obzirom da smo sada već zagazili u ljeto, poslovni svijet lagano se smirio. Pa, kako to uglavnom bude, tržište obično odahne tijekom ljeta što je odlična prilika za analize – među ostalim i one kako su fondovi pozicionirali svoje portfelje na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Vizual Capitalist je tako odabrao pet fondova različitih veličina, na čelu kojih sjede renomirani investitori koji često imaju jedinstven pogled na tržište i strategiju za izgradnju svog portfelja.

Razlike u sastavu portfelja naglašavaju raznolikost investicijskih strategija, pokazujući kako neki od najboljih ulagača pristupaju izgradnji portfelja.

  1. Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway, fond vrijednosti 325,1 milijardi dolara, ima jedan od najpoznatijih i najuspješnijih portfelja u svijetu, koji je dugoročno značajno nadmašio S&P 500. Fond Warrena Buffetta i Charlieja Mungera porastao je za 260 posto od 2013. godine.

A Iako je Buffett poznat po zagovaranju ideje diverzifikacije, gotovo polovica Berkshireova portfelja je u najvrjednijoj tvrtki na tržištu – Appleu (46 posto). Ostatak portfelja prilično je diverzificiran mješavinom dionica banaka (Bank of America, American Express), potrošačkih proizvoda poput Coca-Cole i Kraft Heinza, zajedno s naftnim i plinskim tvrtkama.

image
foto Visual Capitalist
  1. Renaissance Technologies

Hedge fond, vrijednosti 75,4 milijardi dolara, sa sjedištem u East Setauketu, Renaissance Technologies, prepoznatljiv je po svojoj upotrebi složenih matematičkih modela i algoritama koji su bili pioniri u praksi kvantitativnog ulaganja.

Kao rezultat toga, fond Jima Simonsa, svojim portfeljom pokazuje zapanjujuću razinu diversifikacije, pri čemu je najveći udio fonda od dva posto dodijeljen farmaceutskom divu Novo Nordisk.

Portfelj je podijeljen na više od 3.900 različitih tvrtki što jasno pokazuje strategiju fonda za izvlačenje povrata iz raznolike zbirke ulaganja kroz pristup statističke arbitraže vođene algoritmima.

image
foto Visual Capitalist
  1. Bridgewater Associates

Bridgewater Associates, fond Raya Dalija, bio je jedan od rijetkih hedge fondova koji su predvidjeli i uspješno prebrodili financijsku krizu 2008., uglavnom zahvaljujući svojoj strategiji prilagođenoj ‘svim vremenskim prilikama‘. Ona očigledno dobro funkcionira u svim gospodarskim okruženjima kroz diverzifikaciju i jednake raspodjele imovine.

Kao rezultat toga, u portfelju fonda, koji trenutno vrijedi 16,4 milijardi dolara, nema previše iskakanja u postocima te da imaju ‘protuutege‘ fondovima. Tako je njegov najveći udjel u ETF-u za tržišta u nastajanju MSCI-ja uravnotežen s Core S&P 500 ETF-om.

image
foto Visual Capitalist
  1. Duquesne Family Office

Duquesne Family Office, vrijednosti 2,3 milijarde dolara, ima jedan od rekordnih povrata godišnje – od 30 posto. Investitor, upravitelj hedge fonda i filantrop Stanley Druckenmiller, koji stoji iza fonda, poznat je po svom makroekonomskom pristupu ulaganju i tome da se ne boji sklapati jedinstvene i koncentrirane poslove kada u njih vjeruje.

Trenutačno je njegov najrizičniji posao, ujedno i najveći udio (od 13 posto) u njegovom portfelju, Coupang Inc. – južnokorejska tvrtka za e-trgovinu sa sjedištem u Seulu. Zajedno s Coupangom, Druckenmiller ulaganjima očito želi iskoristiti ovogodišnji procvat umjetne inteligencije, sa značajnim udjelima u tvrtkama kao što su NVIDIA (deset posto), Microsoft (devet posto) i Alphabet (četiri posto).

image
foto Visual Capitalist
  1. Scion Asset Management

Najmanji od svih pet spomenutih fondova, s vrijednosti od 106,9 milijuna dolara, Scion Asset Management Michaela Burryja mogao bi biti jedan od najpoznatijih po svojoj ulozi u ranom predviđanju financijske krize 2008. godine.

Protagonist filma, The Big Short, Michael Burry najpoznatiji je po svojim agresivnim ulaganjima i ulaganjima u problematičnu imovinu. Portfelj fonda odražava to jer je dobar dio njegovih udjela na kraju prvog tromjesečja ove godine bio u raznim dionicama banaka koje su značajno pale tijekom mjeseca ožujka.

Doduše, Burryjeve najveći udjeli su u kineskim tvrtkama za e-trgovinu JD.com (deset posto) i Alibaba (deset posto), što ukazuje na Burryjevo vjerovanje u ponovno procvat Kine.

image
foto Visual Capitalist
27. travanj 2024 09:09