Komentari
StoryEditor

Ivan Čulo: Nismo zaustavili investicije

21. Studeni 2020.
Ivan Čulo
U Liderovoj publikaciji 500 najboljih, čelni ljudi najvećih hrvatskih kompanija pisali su o svojim dosadašnjim rezultatima i tome što očekuju. Današnju kolumnu napisao je Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Godinu ćemo završiti stabilno s pozitivnim rezultatom poslovanja. Konkretno, očekujemo blago povećanje prihoda u 2021. godini u odnosu na 2020. Hrvatska pošta se na vrijeme prometnula u stabilnu tvrtku te smo stvorili preduvjete da se i u izazovnim uvjetima brzo prilagođavamo. Što se tiče našeg sektora očekujem nastavak višegodišnjeg trenda povećanja količina i prihoda od paketnog businessa, a smanjenje prihoda i količina od pismovnih pošiljaka. Očekujem značajan oporavak cijelog gospodarstva u 2021. godini., a u tome ćemo svi morati zauzeti ulogu. Sve kompanije su se već susrele ove godine s potrebom smanjenja troškova, ali je izuzetno važno što nismo zaustavili investicije jer su iste ključ rasta gospodarstva. Jako je važno i da utjecaj velikih tvrtki na gospodarstvo ne stane i tu će ključnu ulogu imati Država - kroz portfelj tvrtki koje ima u vlasništvu, ali i okviru koji će imati za sve privatne tvrtke i poduzetnike. Očekujem i povratak stabilnosti poslovanja uslužnog sektora. S tim preduvjetima doista očekujem u 2021. normalizaciju poslovanja.

U našem poslovanju korona je bila okidač koji je ubrzao neke projekte i digitalizaciju. Nije nam donijela novo, već brže ono što smo ionako očekivali i u čemu participiramo posljednjih pet godina. Operativna prilagodba poslovanja je bila jako brza, jer Hrvatska pošta nije stala niti jedan radni dan. Prihodi koji su nam pali bili su povezani sa smanjenjem gospodarske aktivnosti, ali istovremeno smo nastavili ulagati još i više u našu uslugu Paket24, jer ovaj segment raste brže nego li proteklih godina. Krize su u konačnici prilike, a nas je ova kriza potaknula da uz naglasak na stabilnost radimo na snažnom razvoju.

20. travanj 2024 06:31