Komentari
StoryEditor

Ron DeSantis na papiru ima sve što bi trebao imati sljedeći predsjednik SAD-a

04. Lipanj 2023.
foto Shutterstock
Guverner Floride ima sve predispozicije za predsjednika tijekom dvaju mandata koji će na unutarnjem planu ponovno ujediniti Ameriku i postati lider zapadnih demokracija. No od predsjednika na papiru do predsjednika u Bijeloj kući još je mnogo stepenica po kojima se DeSantis može poskliznuti

Guverner Floride Ron DeSantis (44) na papiru ima sve ono što bi trebao imati sljedeći američki predsjednik. Nakon Donalda Trumpa, predsjednika ‘razarača‘ koji je doveo u pitanje sve institucije i unutarnjega američkog i globalnoga međunarodnog poretka; nakon Joea Bidena, koji je izabran kao predsjednik pomirbe društva i sanacije međunarodnog poretka, vrijeme je za novo poglavlje. Za predsjednika za dva mandata, s vizijom i operativnim vještinama, koji će na unutarnjem planu oko zajedničkih interesa ponovo ujediniti Ameriku i postati lider zapadnih demokracija u vremenima kad je njihovo vodstvo ozbiljno dovedeno u pitanje globalnim usponom komunističke Kine.

Donald Trump, uspješni poduzetnik i bonvivan, to nije ni pokušavao učiniti. I prema svojoj naravi i prema poslovnoj praksi bio je eliminator koji ide prema cilju prečacem, bez puno smisla za diplomaciju i konsenzuse. Ali potaknuo je političko buđenje američke i cijele zapadne javnosti, osvijestio ključne slabosti međunarodnog poretka, upozorio na opasnost od uspona Kine i počeo vraćati proizvodnju iz Kine u SAD i savezničke zemlje, probudio svijest zapadnih država o obrambenoj i energetskoj održivosti… Joe Biden, siva eminencija američke državne politike, nije ni izabran da bi učinio nešto posebno, nego zato da bude onaj tko stvara saveznike, a ne Trump, koji proizvodi protivnike. I s takvim je predsjednikom američka duboka država uspjela revitalizirati NATO, okupiti zapadni savez nakon ruske invazije na Ukrajinu, početi izgrađivati zajedničku politiku prema Kini… Ali Amerika, pa onda i zapadni svijet, nema lidera.

Konzervativac novoga doba

Je li u sljedećoj etapi taj novi vođa republikanski guverner Floride Ron DeSantis, za kojega se to nagađa već nekoliko godina, a koji je nedavno i službeno objavio kandidaturu za predsjedničkoga kandidata Republikanske stranke? Na papiru uistinu ima dobre predispozicije za to. Njegov životopis izgleda kao prototip ostvarenja američkog sna: kao dijete talijanskih doseljenika, radnika (majka medicinska sestra, otac monter u TV sektoru), uspio je steći diplome povijesti i prava na najprestižnijim američkim sveučilištima (Yale, Harvard), uzdržavao se, između ostalog, raznošenjem namještaja, bio je kapetan sveučilišnoga bejzbolskog tima.

I umjesto da se politički (s obzirom na podrijetlo) prirodno prikloni Demokratskoj stranci, pristupio je republikancima. Objasnio je poslije: zato što mu je smetalo revolucionarno ljevičarenje u sveučilišnim kampusima. Kao diplomirani pravnik pridružio se američkoj ratnoj mornarici, službovao u ratu u Iraku i u ranim tridesetima završio vojnu karijeru kao pravni savjetnik Seal Teama 1, tima za najveće tajne operacije.

U ranim tridesetim godinama napustio je vojsku, zaposlio se u floridskome državnom odvjetništvu i započeo političku karijeru, najprije kao zastupnik u Kongresu, a sada je, eto, već drugi mandat guverner Floride. Zbog vrlo liberalnog stajališta prema restrikcijama u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 postao je poznat diljem SAD-a. Politički, DeSantis je konzervativac novoga doba, zagovornik funkcionalne pravne države, uključujući i funkcionalnu policiju; protivnik ilegalnih migracija i osobiti protivnik radikalno lijevih woke i cancel-culture pokreta i genderizma, zbog čega je i ušao u pravni sukob s njihovim najvećim promotorom, korporacijom Disney, uz rizik da kompanija premjesti svoje sjedište s Floride.

Kampanja će biti zanimljiva

DeSantisov pokušaj da osvoji Bijelu kuću prirodan je nastavak njegove karijere. Želi postati Ronald Reagan novoga doba. Uz poželjno podrijetlo, poželjno vojno, političko i upravljačko iskustvo ima još nekoliko važnih aduta: suprugu Casey Black, bivšu TV novinarku koja mu je, kažu, i glavna savjetnica i dobra kandidatkinja za prvu damu; otvoreno mu prilazi sve više nekadašnjih Trumpovih donatora, a i simpatizira ga Elon Musk čiji će Twitter, očito, opet odigrati važnu ulogu u kampanji.

Najveća mu je zapreka trenutačno Donald Trump, koji još vodi među republikanskim biračima. Da bi dobio priliku ući u utrku s Joeom Bidenom (koji je najavio da namjerava zatražiti još jedan mandat), mora pobijediti Trumpa, koji zasad ne odustaje. Najveći mu je pak saveznik Joe Biden, i zbog dobi i zbog mentalnoga kapaciteta, ali i sve većega koketiranja s radikalno lijevim krilom svoje stranke. Od predsjednika na papiru do predsjednika u Bijeloj kući još je mnogo stepenica po kojima se DeSantis može poskliznuti. Ali kampanja će svakako biti zanimljiva. 

16. srpanj 2024 17:11