Komentari
StoryEditor

Sándor Fasimon: Vjerujem da ćemo iz ove opće krize izići snažniji nego prije

10. Siječanj 2021.
Sandor Fasimon
Projekt Biorafinerije Ini bi omogućio proizvodnju druge generacije biogoriva od biomase uz proizvodnju zelene energije. Riječ je o investiciji od oko 300 milijuna eura

Godina iza nas bila je zbilja nepredvidiva. Još u veljači Ina je doživjela kibernetički napad, nedugo nakon kojeg se pojavila pandemija koronavirusa uslijed koje se dogodio neviđeno oštar pad cijena nafte i plina te pad potražnje. Kriza je zahvatila sve globalne energetske kompanije, koje su morale prilagoditi svoje poslovanje, a ni Ina iz toga nije bila isključena.

Prioritet nam je svakako zdravlje i sigurnost naših radnika i kupaca te neprekidno osiguravanje opskrbe tržišta kako bi se ključne gospodarske aktivnosti mogle neometano nastaviti. Da bismo očuvali likvidnost kompanije i kontinuitet poslovanja, uveli smo operativne i financijske mjere. Neke aktivnosti morali smo odgoditi, dok je Uprava ostala posvećena strateškim projektima poput onih u sklopu programa 'INA R&M Novi smjer 2023.', koji će osigurati održivu budućnost kompanije.

Nove poslovne prilike

Ipak, budućnost je nešto što se planira i gradi danas, pa je tako Ina unatoč pandemijskim zastojima nastavila provedbu strateški važnih projekata koji će osigurati održivo poslovanje kompanije. Na Inine rezultate u 2021. uvelike će utjecati cijene nafte i plina, kao i ekonomska ograničenja zbog koronavirusa i zdravstvena situaciji u svijetu, što u ovom trenutku nije moguće pouzdano procijeniti.

Međutim, bez obzira na situaciju, naš cilj je poslovati na održiv način, biti financijski snažna kompanija i uspješno odgovarati na izazove koje predstavljaju novi izvori energije, okolišne teme i tehnološki napredak. Pritom se oslanjamo i na postojeću imovinu jer je izgledno da će nafta i plin još neko vrijeme biti glavni izvori energije. Tradicionalne djelatnosti želimo nadograditi novim lancem vrijednosti ulazeći u poslovne prilike koje do sada možda nisu bile dijelom našeg poslovanja. Tako smo u sklopu programa 'INA R&M Novi smjer 2023.', koji je donesen potkraj 2018. godine, koncentrirali preradu nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka te započeli transformaciju lokacije u Sisku u održive alternative. Provedba planiranih projekata omogućit će nam pretvaranje gubitaka u dobit kojom ćemo financirati transformacijske projekte.

U sklopu programa 'Novi smjer' odobrena je i investicija u gradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijedna oko četiri milijarde kuna. Zahvaljujući novom postrojenju, struktura proizvoda riječke rafinerije poboljšat će se na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Radovi na postrojenju su u tijeku – trenutačno se odrađuju završne pripreme terena za početak gradnje novog postrojenja, a započela je i proizvodnja koksnih komora, glavnih dijelova opreme za novo postrojenje. Istodobno smo nastavili i proces osiguravanja svih potrebnih dozvola za gradnju, a do sada ih je ishođena polovica, odnosno sedam dozvola od potrebnih 14. Usprkos manjim zastojima zbog pandemijskih ograničenja, puštanje u rad i dalje je planirano za 2023. Prošle godine u rad je pušteno i postrojenje Propan propilen spliter, vrijedno više od pola milijuna kuna, a koje omogućuje Rafineriji nafte Rijeka širenje lepeze proizvoda, čime ona podiže razinu svoje konkurentnosti. Zahvaljujući postrojenju, u Rijeci ćemo proizvoditi novi visokovrijedan proizvod – propilen visoke čistoće koji se upotrebljava kao poluproizvod u petrokemijskoj industriji.

Kad je riječ o našem najvećem generatoru novca, Istraživanju i proizvodnji nafte i plina, cilj nam je zadržati rezerve nafte i plina najmanje na današnjim razinama te dugoročno imati održiv portfelj otporan na promjene cijena. Nastavljamo ulagati te aktivno tražiti nove poslovne prilike u regiji i inozemstvu. Ove smo godine s Vladom Republike Hrvatske potpisali i Ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za tri nova istražna prostora.

Na bloku Drava-03 već smo i započeli 3D seizmičko snimanje područja koje obuhvaća 600 km², što je najveći pojedinačni seizmički projekt ikada proveden u Hrvatskoj. Naš projekt EOR (EOR – enhanced oil recovery), odnosno metoda proizvodnje nafte i plina pomoću utiskivanja CO2 u ležišta, najviše pridonosi smanjenju emisija u Hrvatskoj jer se na godinu trajno uskladišti 400.000 tona ugljikova dioksida. EOR projekt Inu čini rijetkom europskom kompanijom koja uspješno primjenjuje tu metodu.

Zanimljiva godina

Događaji prošle godine ubrzali su i proces digitalizacije poslovanja u Ini, kako interno tako i kad je riječ o proizvodima i uslugama koje nudimo našim kupcima. Nedavno smo korisnicima Inine kartice omogućili beskontaktno plaćanje bez ulaska u maloprodajni prostor putem aplikacije INA PAY. Ta je aplikacija novi iskorak kompanije u smjeru ostvarenja strateških ciljeva naše Maloprodaje putem suvremenih tehnoloških i informatičkih rješenja, a istodobno kupcu omogućuje jednostavniju, bržu i sigurnu interakciju s našim maloprodajnim lokacijama. Pokrenuli smo i originalni program vjernosti INA Loyalty, koji je popraćen novom mobilnom aplikacijom.

Naš cilj je biti i ostati prvi izbor kupaca u pokretu te tržišni lider s ciljanom lepezom gastroproizvoda i usluga te robe široke potrošnje i proizvoda za vozila. Osim toga, želimo ojačati svoju vodeću tržišnu poziciju, tržišni udio i snagu brenda u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori te se profitabilno proširiti na nova tržišta u jugoistočnoj Europi.

Da bismo postigli sve ciljeve, nužno je kontinuirano ulaganje. Tako smo u 2019. godini i u prvoj polovici 2020. uložili više od 160 milijuna kuna u važne projekte za razvoj i modernizaciju svojih maloprodajnih lokacija. U suradnji s HEP-om, postavili smo više od 40 punionica za električne automobile na odmorištima pokraj naših maloprodajnih mjesta, a u planu je postavljanje još 20-ak takvih punionica.

Vanjski uvjeti u 2020. znatno su utjecali na Inino poslovanje i promijenili su neke procese, ne samo u pogledu investicija nego i u svakodnevnom radu. Iako je bilo izazovno, Ina je uspješno svladala sve prepreke te je treće tromjesečje godine dočekala s pozitivnom EBITDA-om, što je pokazatelj stabilnosti i otpornosti kompanije. Uspješno smo se prilagodili, naučili smo nove stvari, a vjerujem da ćemo iz ove opće krize izići snažniji nego prije. 

19. travanj 2024 09:44