Konferencije i edukacije
StoryEditor

Jadrešin: Nema konkurentnosti na tržištu bez digitalne transformacije

18. Svibanj 2022.
Ana Jadrešinfoto Ratko Mavar

U sklopu G.R.I.D. foruma održao se i okrugli stol na temu 'Industrija budućnosti i pobjednici digitalizacije' na kojemu su sudjelovali Krunoslav Glavač, CAD CAM, Ana Jadrešin, Manpower, Krunoslav Loina, Hrvatska pošta, Nenad Stojković, MSG Global Solutions i Slavko Vidović, InfoDom.

Zamagljuje se granica između digitalne i fizičke sfere, a pandemija je ubrzala digitalnu i zelenu transformaciju i dovela nas na viši stupanj integracije tehnologije s ljudima. Najuspješnija poduzeća su već duboko u digitalnoj transformaciji, a koje su prilike i tko su pobjednici digitalizacije pokušali su odgovoriti sudionici okruglog stola na G.R.I.D. Forumu.

Ana Jadrešin iz tvrtke Manpower objašnjava da je digitalizacija zapravo počela i prije pandemije te da su tvrtke koje su ozbiljno pristupile procesu digitalizacije, puno ispred onih koji nisu u to krenuli.

- Nema konkurentnosti na tržištu bez digitalne transformacije za koju postoji još puno prostora za dalji razvoj, pogotovo u Hrvatskoj – rekla je Jadrešin.

Krunoslav Glavač dodao je da u Hrvatskoj  imamo svijetle primjere tvrtki koje su uspješno odradile i odrađuju transformaciju, te da bez kvalitetno korištenih alata iz digitalne transformacije nema ni napretka.

Krunoslav Loina kaže kako je Hrvatska pošta prepoznata kao tvrtka koja ulaže u digitalizaciju te da je danas svako poslovanje digitalno.

- Imamo kapital i know how kao i ljudski potencijal i tehnologiju. Postavlja se pitanje kako će naša industrija svu tu tehnologiju staviti u funkciju poslovanja i kako stvoriti poslovne modele, prije svega konkurentne da se i tako iskoristi digitalna transformacija – kaže Loina.

Ulaganja Pošte usmjerena su u novi sortirni centar i potpuno automatizirane procese, kaže Loina, i dodaje kako su digitalizirani i interni procesi, a uvedena je i digitalizacija pošiljaka kroz Paketomat.

Slavko Vidović je rekao kako su u digitalizaciji najvažniji podaci.

- Poduzeća da bi postala potpuno digitalna mora surađivati s drugima koji su digitalni jer transformacija može uspjeti samo ako se napravi nacionalna akcija. Ovisimo o okolini koja čini digitalni ekosustav i lako je raditi na transformaciji poslovnog procesa kada je on pod vašom kontrolom ali kada morate utjecati na cijelu okolinu to postaje veliki posao – kaže Vidović.

Dodao je kako će promjene koje nam slijede u idućih deset godina biti veće nego što su bile u posljednjih 100 godina.

O ključnim tehnologijama za industriju 5.0 pričao je Krunoslav Glavač, koji je rekao kako je razvoj umjetne inteligencije, proširena stvarnost, kvantna računala, pametne tvornice samo dio ključnih tehnologija koje će utjecati na industriju 5.0.

- Mi pomažemo tvrtkama da prođu put digitalne transformacije, to je bolan proces jer predstavlja izlazak iz zone komfora, ali to se jednostavno mora odraditi ako želimo konkurentnost – kaže Glavač.

Nenad Stojković iz tvrtke MSG Global Solutions  rekao je kako je funkcija njegove tvrtka podrška te je zaključio kako u održivom razvoju puno ne kaskamo za zemljama u regiji.

Fokus na okolinu

Slavko Vidović je u nastavku foruma održao predavanje na temu 'Inovacijski ekosustavi u fokusu razvoja Smart Industry 5.0 te u izgradnji spremnosti za budućnost'. Vidović je uvodno rekao da se industrija 4.9 nadgrađuje, odnosno da industrija 5.0 apsorbira industriju 4.0.

- Danas je bitno da je u industriji 5.0 fokus stavljen na okolinu poduzeća, na digitalne ekosustave, suradnju i značaj društva, jer jaka gospodarstva rastu samo u jakim društvima – naglasio je Vidović.

U nastavku predavanja je izdvojio koje su najvažnije teme smart ili pametne industrije. To su, rekao je spremnost za budućnost i otpornost, poslovna agilnost, budućnost rada i razvoj talenata i digitalni ekosustavi i suradnja s okolinom.

Drago Cmuk  iz tvrtke CAD CAM  pokušao je u svom predavanju demistificirati digitalnu transformaciju. Rekao je kako je digitalna transformacija puna teorija ali da je malo primjera, pogotovo u Hrvatskoj. Naglasio je važnost digitalizacije i ulaganja u istu te je predstavio istraživanje koje pokazuje da su tvrtke koje su ulagale u poslovne tehnologije rasle dva puta brže od onih koji nisu. Također, istraživanje je pokazalo da u 2021. godini vodeće tvrtke koje su udvostručile ulaganja sada rastu i do pet puta brže od onih koji nisu ulagali u digitalne procese.

Mi se u Hrvatskoj bavimo operativnim problemima, naši inženjeri uče stvari od prije 20 godina što nije optimalno znanje za današnje vrijeme – zaključio je Cmuk.

Nakon Cmuka, Vedran Antoljak je demistificirao zelenu transformaciju.

Ima li održivog razvoja bez ESG-a

ESG kao ključni čimbenik u zelenoj i održivoj tranziciji organizacija. U ekstremno turbulentnim vremenima važno je postaviti odmjereni pristup ostvarenju žilavosti poslovanja, povećanju učinkovitosti, ublažavanju i eliminaciji rizika. Od 2004. godine koncept ESG (environmental, social, governance) postaje krovni princip poslovanja, princip najboljih praksi i općeprihvaćeni standard djelovanja privatnih i javnih organizacija. Sve tri komponente isprepliću se kako bi za organizaciju stvorile efektivno i dugoročno održivi najvišu dodanu vrijednost. Koje su osnovne komponente ESG i što sve sadrže ispričao je Ernest Vlačić koji je zaključio da će organizacije s višim rejtingom ESG-a biti atraktivnije ulagačima i kreditorima.

23. travanj 2024 14:30