Konferencije i edukacije
StoryEditor

Konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske‘ donosi odgovor na pitanje: Kako uskladiti cijene, sigurnost i zeleni pristup?

09. Lipanj 2023.

Posljednjih nekoliko godina obilježilo je niz kriza, a sektor kroz koji su se najviše manifestirale je energetski. Upravo ovaj sektor prvi osjeća bilo kakve globalne ili regionalne poremećaje, a potom ih prenosi i generira nesagledive posljedice na druga područja. Od visokih cijena, nedostataka energenata… sve su to problemi kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme, a koji su se iz energetskog sektora prelili na ostatak industrije.

Istovremeno, uz sve krize nova stvarnost potiče ubrzanje prijelaza na čistu energiju i energetsku neovisnost. Nad energetskim sektorom tako već neko vrijeme stoji i zelena tranzicija. Svakodnevno se naglašava potreba za okretanje alternativnim izvorima energije, važnosti obnovljivih izvora i potreba za smanjenjem C02. 

Ovo, zajedno s poremećajima koje donosi kriza iznova otvara pitanje jesmo li dobro postavili energetsku strategiju i koliko dobro ona zadovoljava ravnotežu tri osnovne komponente: cijene, sigurnosti i zeleni pristup. Osnovno pitanje koje se sve više nameće je možemo li osigurati potrebnu energiju uz optimalnu cijenu i pritom provoditi zelenu tranziciju i dekarbonizaciju?

Kako bi potaknuli dijalog o ovoj temi, odgovorili na ključna pitanja, ponudili neka rješenja i raspravili očekivanja regulatora Europske unije, Lider po 12. puta organizira konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske’.

Na konferenciji ćete imati priliku slušati stručnjake iz ovog područja, a na ključna pitanja ćemo odgovoriti kroz tri predavanja i dvije panel rasprave. Na konferenciji će nam se pridružiti Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemens Energy, a Neven Duić, sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će izlaganje na temu ‘Hrvatska energetska tranzicija: Ubrzana dekarbonizacija – rezultati studije‘. Tonči Tadić, sa Instituta Ruđer Bišković, održat će izlaganje na temu ‘Potencijali fuzijskih elektrana‘, a Ankica Kovač, sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pričat će o vodiku na predavanju naziva ‘Vodik – mit ili hit‘. 

Na okruglom stolu naziva ‘Kako ubrzati dekarbonizaciju‘ imat ćete priliku slušati Ivu Milatića, državnog tajnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Željka Vrbana, zamjenika predsjednika HERA-e, Mariju Šćulac Domac, direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK, Maju Pokrovac, direktoricu Obnovljivih izvora energije, Marijana Cengera, predsjednika Hrvatske udruge proizvođača bioplina.

Ništa manje zanimljiv neće biti ni panel ‘Prilike za održiv energetski sustav‘ na kojem će sudjelovati Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ivo Čović, direktor Končar – Obnovljivih izvora, i Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsha. 

Konferencija na kojoj ćemo dati odgovore na ključna pitanja i proći kroz sve važne aktualnosti vezane uz energetski sektor održat će se 16.6. u Zonaru Zagreb. Detaljan program i link za prijavu možete pronaći našoj web stranici.

23. travanj 2024 11:07