Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ulagači trebaju pouzdane informacije da kapital preusmjere iz neodrživih u održive djelatnosti

08. Lipanj 2022.
Andreja Pavlovićfoto Lider Media

Pišu: Željka Laslavić i Donatella Pauković

Prije svakog uvođenja nove direktive, Europska komisija radi analizu o tome što nije dobro u sektorima, na što se investitori žale. U pregledu su 2013. godine utvrdili da je tek 6 posto tvrtki objavljivalo nefinancijske izvještaje, a ocijenili su i da nefinancijske informacije nisu dovoljno transparentne i materijalne. Obrazložila je to na Liderovoj konferenciji Održive financije Andreja Pavlović, voditeljica Zavoda za zaštitu prirode i krajobraza u OIKON-u. S obzirom na to da informacije nisu bile dovoljno pouzdane i točne, te da su se isticale pozitivne stvari, a negativne skrivale, Europska komisija odlučila je krenuti u reformu.

Upravo su pouzdane informacije o održivom poslovanju poduzeća ključne da investitori preusmjere kapital iz neodrživih u održive gospodarske djelatnosti. No, čak 93 posto investitora smatra da poduzeća nisu spremna za to. S druge strane, 93 posto poduzeća u EU smatra da su spremni na održivo izvještavanje. Također, istraživanje Climate Dislocure Standard Boarda iz 2020. kojim je obuhvaćeno 50 najvećih poduzeća iz EU-a pokazalo je da njih 76 posto nije spremno kvalitetno izvještavanje o klimatskim i okolišnim rizicima potvrđuje, a slična situacija je i s poduzećima u Hrvatskoj, istaknula je Pavlović.

- To je upozorenje da veliki broj poduzeća ne uzima u obzir strateške i financijske utjecaje okolišnih i klimatskih pitanja, a bez pouzdanih informacija investitori ne mogu donositi informirane odluke. Trebaju im informacije da preusmjere kapital iz neodrživih u održive gospodarske djelatnosti - rekla je Pavlović.
Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova BAT Adria, istaknuo je da BAT spada u ovih 6 posto tvrtki koje već dugo objavljuju nefinancijske izvještaje, za što su dobili i brojne nagrade.

- BAT Adria dugi niz godina radi na ESG-u, a budući da je sjedište tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu koje više nije u EU, imat ćemo malo drugačija pravila. No, uz ESG dodali smo i komponentu H koja označava zdravlje (health) - rekao je Lozančić te dodao da su nedavnom investicijom od 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije za manje štetne proizvode pratili strategiju za izgradnju boljeg sutra (A Better Tomorrow).

image

ODRŽIVE FINANCIJE - Diskusija, panel 1 - Josip Lozančić, Mirna Marović,

foto Lider Media

Mirna Marović, direktorica VentureXchangea, istaknula je da bi svaka zemlja EU trebala ulagati 2-3 posto BDP-a u zelenu tranziciju kako bi se postigao cilj klimatske neutralnosti do 2050., a da su sva nova pravila uvedena da se usmjeri privatne investitore koji mogu financirati zeleno i održivo.

- U Hrvatskoj je 59 tvrtki objavilo izvještavanje o održivosti, jedan je verificiran, samo 12 ih je napravljeno s globalnim standardima, što nam pokazuje da je kvaliteta tih izvješća o održivosti na niskim razinama. Živimo u prijelaznom razdoblju gdje će se polagano uvoditi sve te prakse i standardi na razini EU. Tamo negdje 2026. i 2027. ćemo biti zaista spremni - rekla je Marović.

image

ODRŽIVE FINANCIJE - Diskusija, panel 1 - Mirna Marović,

foto Lider Media

S obzirom na to, Višnja Mrakovčić Supek, glavna menadžerica Europske banke za obnovu i razvoj, rekla je da i male tvrtke već sada moraju razmišljati o ESG-u jer 'nisu izolirani slučaji na tržištu te financijske institucije i investitori gledaju kako ta mala poduzeća posluju'.

- Gledamo naše klijente, mala i srednja poduzeća, na način da analiziramo njihov dio koji se odnosi na okoliš, što mogu unaprijediti, na društvene i upravljačke komponente te smo dodali i digitalnu komponentu koja nam je jako važna. I mali poduzetnici će osjetiti benefite, i to kroz uštede, potencijalno povećanje EBITDA-e, privlačenje većih klijenata - rekla je Mrakovčić Supek dodajući da EBRD trenutno provodi edukaciju za mala i srednja poduzeća o podizanju svijesti o ESG-u.

image

ODRŽIVE FINANCIJE - Diskusija, panel 1 - Višnja Mrakovčić Supek,

foto Lider Media
 
06. travanj 2024 06:59