Konferencijske vijesti
StoryEditor

Otvoren Investicijski forum u Splitu

03. Svibanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220714,220715,220716,220718,220720,220721,220722,220723,220724,220725,220726,220727,220728,220729,220730,220731,220732,220733,220734,220735,220736,220737,220738,220739,220740"]

Projekt LIDER invest - izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj – predstavljen je danas na Investicijskom forumu Dalmacije u prostorijama Županijske komore u Splitu.

Nakon Varaždina ovo je drugo predstavljanje projekta čija je misija prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače. - Jedna od naših glavnih maksima je da samo izvoz može izvući Hrvatsku iz recesije. No, političari ne doživljavaju osobito izvoz, a osjetljivi su na riječ investicije pa smo se odlučili pokrenuti nagradu za najbolje investicije. Cilj ove akcije je da javnosti pokažemo koliko je zapravo malih, srednjih i velikih proizvodnih investicija u Hrvatskoj – rekao je u uvodnom obraćanju glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Predsjednica Županijske komore Split Katija Buličić u pozdravnom govoru je navela što sve muči investitore koji im se obraćaju, od česte promjene regulative, otežanog pristupa izvorima financiranja, nedovoljno učinkovitog pravosuđa, nedostatka kvalificirane radne snage itd. Istaknula je kako je u Splitsko-dalmatinsku županiju otišlo samo 4,7 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja koje je Hrvatska privukla u zadnje 23 godine. Ipak, istaknula je Buličić, Split ima više prednosti za potencijalne ulagače – urbanističke planove, dobru infrastrukturu, intezivan razvoj turizma, propulzivan razvoj ICT sektora i Sveučilište s oko 25 tisuća studenata.

-Bez novih i kvalitetnih radnih mjesta i bez investicija s velikim udjelom znanja mladi ljudi nemaju što raditi u Hrvatskoj. Neophodno je da to promijenimo i da mladima ulijemo dozu optimizma – istaknuo je Vicencije Biuk, pomoćnik pročelnika UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u svom je obraćanju istaknuo kako političari puno govore o investicijama, ali da se, iz njegove perspektive, investicijska klima još i pogoršava jer se ključni propisi, poput onih vezanih uz graditeljstvo, često mijenjaju pa čak i sama javna uprava kada se pojavljuje kao investitor nailazi na gotovo nepremostive probleme. -  Da sam znao što me čeka ne bih se upustio u promjene GUP-a.  Mi sami generiramo svoju recesiju, a pravi je problem u javnoj upravi i pravosuđu. Tu trebamo tražiti pomoć stranih konzultanata. U suprotnom, investitorima će sve pasti u vodu kada zapnu na traženju dozvola i prikupljanju dokumentacije – rekao je Baldasar, dodajući da ipak vjeruje kako se je moguće poboljšati investicijsku klimu, kako se i Split promijenio iz samo tranzitnog grada u onaj u kojem se ostaje.

Detalje projekta Lider invest predstavio je Željko Vukelić, direktor Lider Medie. Radi se o tri kategorije investicija: velike investicije – veće od sto milijuna kuna, srednje investicije – veće od deset, a manje od sto milijuna kuna, te male investicije – manje od deset milijuna kuna. Na kriterij odabira utjecat će: udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije, a stručni odbor čiji je  predsjednik Mladen Vedriš, redovni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti, a članovi Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, Tomislav Radoš,  potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore zadužen za industriju, IT, energetiku i zaštitu okoliša, Slavko Krajcar, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta uZagrebu, Sandra Švaljek, ekonomistica i nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, i Sloveniju, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Benjamin Cerovac, direktor Bisnode Hrvatska, i Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, vrednovat će investicije i prema prihodu po zaposlenom, udjelu domaćeg materijala, procjeni stupnja dodane vrijednosti i stupnju finalizacije proizvoda te utjecaju na okolinu – održivosti.

Nominacija za Lider invest traje od 12. travnja do 15. srpnja 2016., odabir najboljih investicija provest će se u pet faza, a tijekom tog perioda održavat će se investicijski forumi u Varaždinu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu. Dodjela nagrada bit će 19. listopada 2016. u Zagrebu, a Liderovi partneri u projektu LIDER invest su Hrvatska gospodarska komora i tvrtka Bisnode.

18. svibanj 2024 17:16