Korona i biznis
StoryEditor

Plenković: Već je isplaćeno oko 400 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu

03. Travanj 2020.
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković, koji je u petak Hrvatskom saboru predstavio Vladin travanjski paket pomoći gospodarstvu, istaknuo je kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost svih, od najmlađih do najstarijih.

- Sve što radimo, radimo da bi u hrvatskom društvu u izvanrednim okolnostima poslali poruku solidarnosti svih - poručio je premijer zastupnicima.

Naglasio je kako će ožujak ove godine po mnogo čemu biti mjesec koji ćemo dugo pamtiti jer je prema premijerovim riječima 'promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog 'novog normalnog' s kojim ćemo živjeti.

Plenković je podsjetio kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

- Ovaj novi dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa, nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, rekao je.

Jučer isplaćeno oko 400 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu

Premijer je istaknuo je kako je paket mjera iz ožujka već zaživio, a Porezna uprava je jučer do 14 sati zaprimila gotovo 65 tisuća zahtijeva od kojih je 64 posto već riješeno.

- Ministarstvo rada, za mjeru naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, do jučer je zaprimilo 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika, a jučer je već isplaćeno oko 400 milijuna kuna za oko 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, naveo je premijer i dodao da su u provedbi i mjere drugih ministarstava.

Plenković se osvrnuo i na državne rashode, ističući da svi korisnici proračuna rade na rezanju rashoda, na uštedama. Krenut ćemo u razgovore sa socijalnim partnerima u vezi situacije u kojoj se nalazimo, najavio je i poslao umirujuću poruku umirovljenicima.

U mirovine se neće dirati

- Kako god se situacija razvijala, u mirovine se neće dirati ni za ožujak, ni travanj, ni svibanj, ni lipanj, za njih ćemo uvijek naći sredstva - poručio je.

Pohvalio je što su mjere koje njegova Vlada poduzima poduzete prije nego je jučer Europska komisija napravila istovjetne napore za cijelu EU. Naglasio je i kako bi Hrvatskoj članstvo u euro-području danas jako pomoglo. Što se tiče financiranja predloženih mjera, rekao je da se u njih ide u koordinaciji s HNB-om, komercijalnim bankama na domaćem tržištu, a razmišlja se i o međunarodnim tržištima.

- Mi ćemo s ovim paketom mjera stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva, očekujemo i vašu potporu, rekao je zastupnicima koji će danas raspraviti zakone iz resora financija te iz turizma, a u ponedjeljak iz MUP-a i poljoprivrede.

20. travanj 2024 08:03