Kripto
StoryEditor

Američka Porezna uprava razmatra oporezivanje NFT-ova kao kolekcionarskih predmeta

22. Ožujak 2023.

Američko Ministarstvo financija i Porezna uprava izdali su obavijest o poreznom tretmanu nezamjenjivih tokena kao kolekcionarskih predmeta. Traže povratne informacije o tome treba li oporezivati NFT-ove u skladu s odjeljkom 408(m) Zakona o unutarnjim prihodima.

Vrijeme za komentare predviđeno je do 19. lipnja.

Porezna uprava želi ispitati spada li određeni NFT u kategoriju kolekcionarstva kroz ‘analizu pregleda‘. To znači da bi trebao proći definiciju kolekcionarstva u poreznom zakonu.

– Dragulj je kolekcionarstvo u odjeljku 408(m), stoga je NFT koji potvrđuje vlasništvo nad draguljem kolekcionarski predmet – objašnjava IRS.

Svoje mišljenje dao je Shenan Chandrasekera, voditelj porezne strategije u CoinTrackeru.

– Ova je obavijest pružila puno jasnoće području u kojem nismo vidjeli nijednu vrstu vodstva prije. Smjernice nisu konačne, ali njihova analiza pomaže nam da jasnije razmišljamo o porezima na NFT-ove – izjavio je Shenan.

Međutim, smatra da to nije nužno sjajna vijest za nekoga tko trguje NFT-ovima klasificiranima kao kolekcionarstvo.

– Ako se imovina oporezuje kao kolekcionarstvo, mogli biste podlijegati višoj dugoročnoj stopi poreza na dobit (28 posto) od uobičajene dugoročne stope od 20 posto na nenaplativu imovinu – objasnio je Shenan.

25. travanj 2024 05:33