Kripto
StoryEditor

Biden potpisao uredbu o kriptovalutama i napravio prvi korak prema regulaciji

10. Ožujak 2022.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je potpisao izvršnu naredbu o osiguravanju odgovornog razvoja digitalne imovine.

Ova izvršna naredba prvi je pristup američke vlade reguliranju industrije kriptovaluta, a cilj mu je dotaknuti se mnoštva pitanja unutar kripto prostora, uključujući zaštitu potrošača, nezakonito financiranje, financijsku uključenost i odgovoran razvoj.

- Sve veći razvoj i usvajanje digitalne imovine i povezanih inovacija, kao i nedosljedne kontrole za obranu od određenih ključnih rizika, zahtijevaju razvoj i usklađivanje pristupa vlade Sjedinjenih Država digitalnoj imovini. -  piše u izvršnoj naredbi.

Ključno je da izvršna naredba sama po sebi ne uvodi nove propise niti regulatornim agencijama pruža stajalište administracije o tome koje bi propise, konkretno, trebale usvojiti. Umjesto toga, u nalogu se od federalnih agencija, kao što su Federalna trgovinska komisija, SEC i CFTC, traži da koordiniraju svoje napore u pogledu nadzora kripto industrije. Također se poziva Ministarstvo financija da izradi izvješće o budućnosti novca i platnih sustava.

Izvršna naredba predsjednika Bidena o kriptovalutama podijeljena je u 10 odjeljaka: politika, ciljevi, koordinacija, digitalne valute središnje banke, zaštita potrošača, financijska stabilnost, mjere za rješavanje problema nezakonitog financiranja digitalne imovine, međunarodne suradnje, definicija i,  naposljetku, opće odredbe. 

U drugom odjeljku, ciljevi, izvršnim nalogom utvrđuje se šest ključnih ciljeva vlade koji se odnose na digitalnu imovinu.

U prvom planu je potreba za zaštitom potrošača, investitora i tvrtki u SAD-u.

- Jedinstvene i raznolike značajke digitalne imovine mogu predstavljati znatne financijske rizike za potrošače, ulagače i poduzeća ako nije uspostavljena odgovarajuća zaštita. - stoji u izvršnom nalogu, ponavljajući slična upozorenja koja je često davao predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burze  Gary Gensler. 

Drugi rizik odnosi se na zaštitu SAD-a iz aspekta globalne financijske nestabilnosti, ističući da brzorastuća industrija digitalnih platformi za trgovanje imovinom možda ne podliježe odgovarajućim propisima ili je u skladu s njima.

Treće, izvršna naredba ukazuje na nezakonite rizike financiranja i nacionalne sigurnosti koje predstavlja zlouporaba digitalne imovine. 

Bidenova naredba navodi nekoliko nezakonitih financijskih rizika povezanih s kriptovalutama, uključujući pranje novca, kibernetički kriminal, ransomware, narkotike, trgovinu ljudima i financiranje terorizma.

Zaokružujući šest ključnih ciljeva, izvršna naredba obvezuje SAD da ojača svoje vodstvo u tehnologiji, promiče pristup sigurnim i cjenovno pristupačnim financijskim uslugama i podupire odgovorni razvoj.

U pripremljenoj izjavi ministrica financija Janet Yellen prije potpisivanja izvršne naredbe pohvalila je predanost vlade odgovornom razvoju.

- Takav pristup poduprijet će odgovorne inovacije koje bi mogle rezultirati značajnim koristima za naciju, potrošače i poduzeća. - rekla je Yellen u svojoj izjavi.

Jeremy Allaire, izvršni direktor Circlea koji je izdavatelj stablecoina USDC, kaže da su odluke Bijele kuće ohrabrujuće jer se koristi pristup cijele vlade kako bi se iskoristila mogućnost kontrole i ublažavanje inherentnih rizika u odgovornim inovacijama. Kaže kako se Circle, koji je pogurao takav pristup, i dalje nada da će kreatori politike izaći iz procesa revizije s čvrstim razumijevanjem mogućnosti koje kripto predstavlja.

Dave Grimaldi, voditelj vladinih odnosa u udruzi Blockchain Association također je optimističan.

- Bojali smo se oštrije naredbe, a možda i nekih težih proglasa, ali za industriju u nastajanju ovo je razuman korak prema zaštiti, provedbi zakona i obrazovanju - napisao je Grimaldi na Twitteru.

Jerry Brito, izvršni direktor Coin Centra kaže da naredba stoji u "upečatljivoj suprotnosti" s nedavnim vrućim pokušajima političara i članova medija zbog opasnosti kriptovaluta, bilo da se radi o uništavanju klime ili teoretski pomaganju Rusiji u izbjegavanju sankcija.

- Izvršna naredba samo je dodatna potvrda da kada ozbiljni dužnosnici trezveno pogledaju kripto prostor, prepoznaju ga kao inovaciju koju će SAD htjeti poticati i voditi uz ublažavanje očitih rizika  - izjavio je Brito.

Senatorica Cynthia Lummis, snažna zagovornica bitcoina, dodaje da je naredba neuvjerljiva u potrebi za digitalnom valutom središnje banke, ali da će pažljivo nastaviti slijediti rad središnje banke na  ovom području.

Drugi misle da bi izvršna naredba mogla dovesti do nekih neželjenih posljedica. Osnivač Messarija Ryan Selkis, ukazujući na ono što smatra nejednakostima na uređenim kripto tržištima, kaže da bi naredba mogla dati predsjedniku Bidenu priliku da pogleda na neuspjehe predsjednika SEC-a Garyja Genslera u zaštiti ulagača, promicanju pravednih kripto tržišta u SAD-u i promicanju formiranja kapitala, samih ciljeva koje postavlja izvršna naredba.

27. travanj 2024 03:53