Kripto
StoryEditor

Fed povećao kamatnu stopu za 0,25 posto; cijena bitcoina relativno nepromijenjena

04. Svibanj 2023.

Federalne rezerve najavile su u srijedu još jedno malo povećanje svoje referentne stope, čime ona iznosi između 5 i 5,25 posto.  

Cijena bitcoina ostala je relativno nepromijenjena nakon objave, fluktuirajući između 28.000 i 28.500 dolara

Povećanje je uglavnom bilo u skladu s očekivanjima, s vjerojatnošću od samo 11,8 posto da će Savezni odbor za otvorena tržišta (FOMC) održati stopu nepromijenjenom, prema CME FedWatch alatu.

Američka Središnja banka od prošle godine povećava kamatnu stopu u nastojanju da uguši inflaciju indeksa potrošačkih cijena (CPI), koja je prošle godine porasla na najvišu razinu u 40+ godina od 9,1 posto u lipnju.

Financijski komentatori poput suosnivača BitMEX-a Arthura Hayesa predvidjeli su da bi Fed mogao prestati povećavati stope, pa čak i početi ih smanjivati daleko prije nego što se očekivalo nakon višestrukih propasti banaka.

Drugi, poput bivšeg šefa Richmond Feda Jeffreyja Lackera pretpostavili su da će Fed ostati čvrst u povećanju stopa, unatoč bankarskoj krizi.

Od ožujka 2023. inflacija se smanjila na 5 posto, iako neki vjeruju da to možda neće potrajati zbog napora Federalnih rezervi da zaštiti bankarski sustav, zbog ubrizgavanja stotina milijardi dolara u ekonomiju.

- Američki bankarski sustav je zdrav i otporan. Stroži kreditni uvjeti za kućanstva i poduzeća vjerojatno će nepovoljno utjecati na gospodarsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju - naveo je Fed u priopćenju za javnost.

Iz Feda su dodali da će prilagoditi svoje stajalište monetarne politike ako se pojave rizici koji bi mogli ometati postizanje ciljeva Odbora.

06. svibanj 2024 02:26