Kripto
StoryEditor

Hoće li Fed zaustaviti dizanje kamatnih stopa? Bitcoin i dalje raste

21. Ožujak 2023.

Bitcoin je započeo novi tjedan prešavši 28.000 dolara dok kripto tržišta i dalje rastu na valu bankarske krize, koja još uvijek bjesni u SAD-u i Europi.

Nakon tjedan dana kaosa za makro tržišta i solidnih dobitaka kao rezultat toga, bitcoin i altcoini kruže oko cjenovnih razina koje nisu viđene devet mjeseci. Bear market 2022. osjeća se kao sve udaljenija uspomena dok se stare razine otpora prevrću, a bikovi pokušavaju učvrstiti svoje pozicije.

Ovaj tjedan, kao i prošli, postoje razne vrste potencijalnih prepreka koje treba prevladati. Federalne rezerve odlučit će o svojim sljedećim promjenama kamatnih stopa. Zbog toga će tržišta vjerojatno ostati nestabilna, a svi daljnji neočekivani događaji iz bankarskog sektora samo će povećati nestabilnost.

Upitan ciklus povećanja stope Feda

Makro događaj tjedna nedvojbeno je odluka Fed-a 22. ožujka o povećanju, smanjenju ili stagniranju kamatnih stopa.

Savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) suočava se s velikim izazovom za svoju trenutnu politiku kvantitativnog pooštravanja (QT) koja je na snazi posljednjih osamnaest mjeseci.

Rasplet bankarske krize doveo je u sumnju sposobnost Fed-a da nastavi povećavati kamatne stope, politiku za koju komentatori tvrde da je bilo ‘smrtno zvono‘ za regionalne banke u teškoćama.

Federalci su uhvaćeni u nezavidnom položaju. Povećanje kamatnih stopa držalo bi inflaciju pod kontrolom, ali bi dodatno ‘kaznilo‘ gospodarstvo, što bi moglo osloboditi novi val propasti banaka.

- FOMC sljedećeg tjedna biti će jedan od zanimljivijih u posljednje vrijeme, a nitko se zapravo ne slaže oko toga što će se dogoditi – sažeo je anonimni korisnik Twittera Tree of Alpha.

Prema FedWatch alatu CME Grupe, konsenzus 20. ožujka favorizirao je povećanje za 25 baznih bodova, umjesto da potpuno pauzira povećanje. Tjedan dana prije, Goldman Sachs je predvidio da će stope stagnirati, dok je Nomura čak prognozirao smanjenje kamatnih stopa.

- Ovaj tjedan izlazi dugo očekivana odluka Fed-a o kamatnim stopama u ožujku. Trenutno tržišta daju 62 posto šanse za povećanje stope od 25 baznih bodova. Međutim, tržišta također predviđaju smanjenje od 100 baznih bodova do prosinca – piše Kobeissi Letter.

Kobeissi i drugi također su postavili pitanje kako će dionice banaka reagirati na sljedećem otvaranju Wall Streeta, s obzirom na najnovije vladine poteze tijekom vikenda.

19. travanj 2024 00:25