Kripto
StoryEditor

I dionice i kripto tržište porasli nakon Fedovog povećanja kamatnih stopa

05. Svibanj 2022.

Kako smo jučer pisali u Lideru, Fed je odlučio povećati kamatne stope za pola postotnog boda, nakon čega su porasla i dionička tržišta, kao i kriptovalute.

Kripto tržište poraslo je gotovo 6 posto u 24 sata, a dvije najveće kriptovalute, bitcoin i ethereum, obje oko te brojke. Najveći dobitnik u prvih 10 bio je cardano, koji je zabilježio povećanje od 13 posto. Binance, ripple, solana i luna zabilježili su dobitke od najmanje 5 posto.

Rast cijena kriptovaluta dobro se podudara s prinosima na dionice unutar industrijskog prosjeka Dow Jonesa i tehnološkog Nasdaqa, koji je jučer prije zatvaranja porastao 2,8 i 3,2 posto.

Najveći čimbenik koji utječe na brojke, i za kripto i za dionice, jučerašnja je odluka Federalnih rezervi da poveća kamatne stope za pola postotnog boda, što je najveći porast od 2000. godine.

Kada Fed podigne kamatne stope, povećava troškove zaduživanja financijskih institucija, što ima domino efekt sve do kredita za potrošače. Opća ideja je usporiti ili preokrenuti razinu inflacije (koja je porasla na 8,5 posto ove godine) poskupljenjem novca. 

Ako je to slučaj, zašto dionice rastu i kripto zajedno s njima?

Brz odgovor je zato što su mnogi ulagači mislili da će povećanje kamatnih stopa, iako veće, biti još veće. Wall Street Journal citira ekonomisticu Alison Boxer koja je izjavila kako će Fed najvjerojatnije povećati kamatne stope za 0,75 posto.

Štoviše, iako je Fed spreman dodatno povećati stope u narednim mjesecima, predsjednik Fed-a Jerome Powell naznačio je da buduće povećanje od 0,75 posto vjerojatno neće biti izgledno.

Bitcoin mnogi smatraju digitalnom alternativom zlatu, jer je to skladište vrijednosti otporno na inflaciju, ali nedavna korelacija s dioničkim tržištem možda ukazuje na suprotno. Prošlomjesečno izvješće Arcane researcha pokazalo je 30-dnevnu korelaciju između bitcoina i Nasdaqa na 0,70, najvišu razinu od srpnja 2020.

S druge strane, korelacija bitcoina sa zlatom iznosila je -0,45. Korelacija se kreće na ljestvici od -1 do 1, s tim da se minus označuje kretanje cijena u potpuno suprotnim smjerovima, a plus kretanje u tandemu.

Kretanje cijene bitcoina također je u velikoj korelaciji s ostatkom tržišta kriptovaluta.

No, iako je kripto danas u porastu, više-manje cjenovno kretanje neutralno je u posljednjih sedam dana uz tržišnu kapitalizaciju od 1.8 bilijuna dolara. I poput tehnoloških dionica koje su ove godine doživjele značajni pad, ukupna tržišna kapitalizacija, koja je godinu započela s 2.2 bilijuna dolara, pala je za dvoznamenkasti postotak.

18. travanj 2024 22:24