Kripto
StoryEditor

Kako se Salvador nosi s padom cijene bitcoina i činjenicom da je cijela zemlja u gubitku

20. Lipanj 2022.

Salvador je proglasio bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja 7. rujna 2021., kada je njegova tržišna cijena iznosila oko 50.000 dolara. Od tada je Bukeleova vlada ostvarila značajan povrat početnih ulaganja jer se bitcoin nedugo nakon popeo na najvišu razinu svih vremena od 69.000 dolara, što je preusmjereno na različite inicijative za razvoj infrastrukture u zemlji.

Međutim, kako napetosti rastu zbog pada cijena, Bukele je odlučio podijeliti savjet za sve promatrače i investitore koji bi mogli biti zabrinuti zbog produljenog bear marketa.

Nayib Bukele, predsjednik koji je pomogao bitcoinu da stekne status zakonskog sredstva plaćanja u Salvadoru, osvrnuo se na rastuću zabrinutost ulagača jer je najveća kriptovaluta prvi put počela trgovati za manje od 20.000 dolara u 18 mjeseci.

Bukele je u svom tweetu savjetovao kolegama investitorima da prestanu gledati u grafikon i uživaju u životu. Uvjerio je ulagače u neizbježni povratak, navodeći da ukoliko su uložili u bitcoin da je ulaganje sigurno i da će bitcoinova vrijednost neizmjerno rasti nakon bear marketa. Dodao je također kako je strpljenje ključno.

Savjeti su dobili podijeljene reakcije zajednice jer su mnogi istaknuli činjenicu da je Salvador kupio većinu svojih bitcoina po mnogo višoj cijeni od trenutne tržišne vrijednosti.

Dok svijet prati bitcoin ekonomiju Salvadora, ministar financija Alejandro Zelaya, odbacio je optužbe o tome da je zemlja izgubila preko 40 milijuna dolara.

- Rekao sam to više puta: Navodni gubitak od 40 milijuna dolara nije se dogodio jer nismo prodali – izjavio je Zelaya potvrđujući mantru mnogih kripto investitora da se gubici tek računaju ako prodate.

Za neke pojedince pad je bio razoran gubitak osobnog bogatstva. Za zemlju su rezultati poražavajući u mnogo većem opsegu. Salvador je na rubu neispunjavanja dugova, koji iznose blizu 100 posto njegovog bruto domaćeg proizvoda. Od sada je osobno koštao riznicu oko 40 milijuna dolara, iznos jednak sljedećoj isplati inozemnog duga, koji bi trebao platiti vlasnicima obveznica u lipnju.

Čak i prije pada, Salvador je bio loša oklada za strane zajmodavce. 'Bitcoin gambit' bio je velikim dijelom pokušaj zaobilaženja globalnog financijskog sustava i privlačenja izravno kripto zajednice kao zajmodavca u krajnjoj nuždi. Tako je Bukeleova vlada naglašavala sve nevjerojatnija obećanja o Bitcoin Cityju koji radi na geotermalnoj snazi i predstavila instrument državnog duga koji podržava kripto pod nazivom vulkanske obveznice, koji je najavljen, na pravi kripto način, na bitcoin konferencijskom događaju. Obveznica je postavljena na milijardu dolara, 'slučajno' isti iznos odbijenog kredita MMF-a, i obećala je isplatiti godišnju kamatnu stopu od 6,5 posto nakon petogodišnjeg razdoblja. Uvjeti za ove fantazijske obveznice činili su se neuvjerljivima za zemlju čije su stvarne obveznice rejting agencije snizile na sve veće dubine.

Unatoč niskom usvajanju među stanovništvom, o čemu smo pisali u ožujku, odluka o proglašavanju zakonskog sredstva plaćanja imala je neposredan utjecaj na zemlju Srednje Amerike. Međunarodni monetarni fond (MMF), koji bi mogao osigurati financiranje kako bi 'pomogao' vladi Bukelea da ispuni sljedeću isplatu inozemnog duga u siječnju 2023., pozvao je zemlju da ukloni bitcoin kao pravnu valutu jer to izlaže državnu blagajnu nestabilnosti cijena kriptovalute. Bukeleovo ustrajavanje na tome da to ostane zakonsko sredstvo plaćanja zakompliciralo je njegove pregovore s MMF-om.

Usponi i padovi na tržištu, zajedno sa slabljenjem tradicionalnih financijskih institucija u Salvadoru, naveli su nekoliko kreditnih agencija da smanje rejting zemlje, koji tržište u velikoj mjeri koristi za procjenu vjerojatnosti neplaćanja duga. Nizak rejting znači da vlada mora platiti vjerovnicima više kamatne stope jer se smatra većim rizikom. Dok kreditni rejting CCC, opisan kao 'junk' u industriji, sprječava zemlju da pristupi globalnim tržištima kako bi izdala veći dug. Fitch je u veljači snizio rejting Salvadora na ovu razinu, dok je kreditna agencija Moody's istu odluku donijela u svibnju.

Financijska solventnost Salvadora sve je neizvjesnija, vanjski pritisci sve se više pojačavaju kako bitcoin prvi puta trguje ispod najviše razine od prethodnog bull marketa, događaj koji se prvi puta dogodio od osnutka bitcoina.

U vrlo kratkom vremenskom rasponu, koji je započeo sredinom svibnja, sa značajnim problemima su se suočila 3 subjekta. Terra i UST stablecoin, za koje možemo reći da su doslovno 'propali' i s kripto tržišta izbrisali gotovo 50 milijardi dolara, zatim Celsius, koji se neodgovorno odnosio s depozitima 1,7 milijuna korisnika, te fond Three Arrows Capital (3AC), koji je najvjerojatnije izgubio preko 10 milijardi dolara. Postavlja se pitanje tko će biti sljedeći domino koji će pasti? Hoće li se Salvador othrvati kritikama i preživjeti nadolazeću ne samo kripto zimu, već moguću recesiju?

25. travanj 2024 02:26