Kripto
StoryEditor

Prema istraživanju usvajanje bitcoina u Salvadoru daleko je ispod očekivanja

22. Ožujak 2022.

Kada je Salvador prošle godine proglasio bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja, mnogi analitičari u kripto industriji predviđali su da će taj potez potaknuti masovno usvajanje digitalne imovine unutar zemlje.

Međutim, novo istraživanje koje je provela Gospodarska komora Salvadora otkrilo je da većina tvrtki u zemlji ne koristi bitcoin za svoje poslovanje. Ovo je zapanjujuće otkriće s obzirom na činjenicu da  su srednjoamerička zemlja i njezin predsjednik povukli razne poteze kako bi potaknuli usvajanje bitcoina. 

Prema istraživanju, samo 14 posto ispitanika izvršilo je transakcije u bitcoinu od rujna, kada je postao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji. Također se uspostavilo da većina ispitanika također nije zabilježila nikakav utjecaj usvajanja na njihovu prodaju.

91,7 posto sudionika izjasnilo se da implementacija bitcoina nije imala nikakav utjecaj prema njihovom poslovanju.

Dok većina tvrtki u anketnom istraživanju spada u mala poduzeća, točnije 71 posto ispitanika, 16 posto čine velika, a 13 posto srednja poduzeća.

Ono što ovo istraživanje pokazuje je da je, unatoč velikoj medijskoj pozornosti poteza koje je salvadorska vlada povukla kako bi na neki način svojem stanovništvu `nametnula` korištenje bitcoina, razina usvajanja još je uvijek znatno niska.

Suosnivač ethereuma Vitalik Buterin u listopadu prošle godine kritizirao je odluku salvadorske vlade rekavši da se takav potez protivi idealima slobode kriptovaluta.

Unatoč niskoj stopi usvajanja, predsjednik Nayib Bukele i dalje je izrazito optimističan po pitanju najveće kriptovalute, što pokazuje činjenica da zemlja trenutno posjeduje oko 1.800 bitcoina.

Salvadorov plan za izgradnju tzv. bitcoin grada financiranog bitcoin obveznicama vrijednim milijardu dolara čini se da je naišao na zapreku jer je ministar financija zemlje Alejandro Zelaya u nedavnom intervjuu s lokalnom TV postajom nagovijestio kako bi trenutni rat u Ukrajini mogao utjecati na samu provedbu posla.

Plan o obveznici s pokrićem u bitcoinu prvi je put objavljen u studenom 2021. godine, a otkriveno je da će polovica novca ostvarenog prodajom obveznica biti utrošena na izgradnju infrastrukture i geotermalnog rudarenja bitcoina na energetski pogon, dok bi se druga polovica koristila za kupnju bitcoina.

Iako još nema detalja o tome kada će bitcoin obveznice biti izdane, izvjesno je da će državna tvrtka za toplinsku energiju La Geo izdati obveznicu. Obveznice će biti dostupne na Bitfinexu, što Amerikancima onemogućuje kupnju, jer mjenjačnica nije dostupna u SAD-u.

26. travanj 2024 05:36