Kripto
StoryEditor

Kripto tvrtke mogle bi ove godine potrošiti rekordan iznos na lobiranje

28. Prosinac 2023.

Protekla je 2023. godina bila poprilično teška za kripto industriju. Velike kripto tvrtke pogođene su federalnim tužbama – SEC tuži kriptomjenjačnicu Kraken, tvrdeći da se nije registrirala te da je pomiješala sredstva klijenata. Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen je krivim po svim točkama optužnice u jednoj od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti. Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao, optužen za pranje novca, pristao je odstupiti u sklopu nagodbe Ministarstva pravosuđa SAD-a vrijedne 4,3 milijarde dolara.

Unatoč turobnom okruženju, svi su uvjeravali da kripto ne ide nigdje, da je tu da ostane i da su američki zakonodavci na rubu usvajanja prijeko potrebnih propisa za reguliranje kriptovaluta.

Rekordno lobiranje

Prema novom izvješću Reutersa, to je mišljenje potkrijepljeno rekordnom potrošnjom kripto zajednice na lobiranja. Podaci neprofitne istraživačke grupe OpenSecrets, naime, pokazuju da su kripto tvrtke na lobiranje potrošile 19 milijuna dolara u prva tri kvartala ove godine, u usporedbi sa 16,1 milijun dolara u istom razdoblju 2022., kada je ukupno potrošeno oko 22 milijuna dolara. Tijekom 2023. najviše je lobiranja bilo usmjereno na utjecaj na propise o stablecoinu.

No, podaci za prošlu godinu uključuju ulaganja sada već propalog FTX-a. Bankman-Fried je navodno donirao milijune dolara političarima, a kako je otkrio CoinDesk, više od jednog od tri člana Kongresa dobilo je njegovu potporu za kampanju.

Zakonodavci su se brzo požurili distancirati od osramoćenog osnivača i njegove tvrtke te su organizirali saslušanja kako bi procijenili posljedice skandala. Dvostranački zakon, koji se činio mogućim u različitim odborima, i u Zastupničkom domu i u Senatu, ubrzo je zastao, a demokrati su posebno apelirali na usporavanje bilo kakvih novih zakona. Donacije za kampanju također su postale središnji dio kaznenog postupka protiv Bankman-Frieda. Iako je američko Ministarstvo pravosuđa odbacilo optužbe u vezi s navodnim nezakonitim političkim doprinosima zbog komplikacija oko sporazuma o izručenju s Bahamima, to je ostalo ključni argument u sudskom slučaju, dodajući dodatnu neugodnost za političare povezane s Bankman-Friedom.

Reguliranje stablecoina

Republikanci se i dalje zalažu za zakonodavstvo kojim bi se regulirali stablecoini i stvorio okvir tržišne strukture za industriju digitalne imovine, uz ograničenu potporu demokrata, iako se čini da su svi napori zaustavljeni do 2024. godine. Stablecoin je vrsta kriptovalute gdje bi vrijednost digitalne imovine trebala biti vezana za referentnu imovinu, koja je ili fiat novac, roba kojom se trguje na burzi ili druga kriptovaluta.

​No to usporavanje nije usporilo potrošnju kripto tvrtki na lobiranje. Reuters je otkrio da Coinbase, najveća američka kripto burza, vodi s 2,16 milijuna dolara, a slijede je operativna tvrtka za Crypto.com, Blockchain Association i Binance.

Nakon pada Bankman-Frieda, glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong postao je jedna od najvidljivijih osoba u DC-u, s Coinbaseom koji vodi političku kampanju pod nazivom Stand With Crypto, a čiji je cilj uvjeriti političare da podrže kripto industriji. Coinbase je također upleten u tužbu protiv Komisije za vrijednosne papire i burzu, a koja bi mogla ugroziti njegov poslovni model.

Nije sve tako sivo

Ipak, kraj 2023. godine obilježio je ponovni rast cijene bitcoina, najveće kriptovalute na svijetu, koja trenutno iznosi nešto malo više od 43 tisuće dolara. Pod povećalom je također odobrenje spot bitcoin ETF-a koje se očekuje uskoro, početkom siječnja 2024.

28. travanj 2024 06:19