Kripto
StoryEditor

SEC podnio tužbu protiv kripto mjenjačnice Kraken

23. Studeni 2023.
Kraken kripto mjenjačnica

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) podnijela je u ponedjeljak tužbu na 90 stranica protiv kripto mjenjačnice Kraken, stavljajući je na popis nekolicine kripto tvrtki na pravnom nišanu agencije.

U tužbi se Kraken optužuje za niz kršenja zakona o vrijednosnim papirima i za miješanje novčanih sredstava klijenata s korporativnom imovinom na načine koji bi mogli riskirati velike gubitke za obje strane.

SEC ponovno napada

Prema popratnom priopćenju SEC-a, Kraken je istovremeno djelovao kao neregistrirana burza vrijednosnih papira, broker, trgovac i klirinška agencija u SAD-u, ispreplićući sve takve tradicionalne usluge od 2018. godine.

Naime, tvrtka je ostvarila deveteroznamenkastu dobit nezakonitim olakšavanjem kupnje i prodaje vrijednosnih papira kripto imovine, navodi SEC.

Takve optužbe oponašaju one koje je SEC nametnuo Coinbaseu i Binanceu u lipnju, imenujući mnoge iste ‘vrijednosne papire kripto imovine‘ spomenute u prethodnim tužbama, uz neke nove tokene poput ALGO, ATOM, COTI, MANA i OMG.

- Krakenov izbor nezakonite dobiti u odnosu na zaštitu ulagača onaj je koji prečesto viđamo u ovom prostoru, a danas oboje držimo Kraken odgovornim za njegovo nedolično ponašanje i šaljemo poruku drugima da se pridržavaju - izjavio je izvršni direktor SEC-a Gurbir S. Grewal.

U svojim obranama, Binance i Coinbase zanijekali su uvrštenje vrijednosnih papira na svoju platformu, optužujući SEC da pogrešno tumači zakone o vrijednosnim papirima.

Binance je, na primjer, usporedio kriptovalute uključene u ugovor o ulaganju s narančama ili trgovačkim karticama, a ne sa samim ugovorima o ulaganju koji sami po sebi uključuju očekivanje dobiti.

Odvjetnik za patente Sandy Seth tvrdio je da argumenti SEC-a ne sadrže nikakve zasluge ni u slučaju protiv Krakena ni protiv Coinbasea, uglavnom iz istih razloga.

- Ugovori o ulaganju zahtijevaju neki oblik financijskog interesa za tvrtku, odnosno zajedničko poduzeće. To je također razlog zašto sportske ili koncertne ulaznice ili antikni automobili ili umjetnine nisu vrijednosni papiri – utvrdio je Seth.

Miješanje sredstava

Što se tiče rukovanja imovinom kupaca, Kraken je koristio loše interno računovodstvo koje je ugrozilo sredstva kupaca, uključujući plaćanje operativnih troškova pomoću računa koji su držali imovinu kupaca.

Agencija je istaknula kako je Krakenov interni revizor izjavio kako je praksa tvrtke stvorila ‘značajan rizik od gubitka‘ za kupce. Na primjer, revizor je utvrdio da je Kraken od 31. prosinca 2021. držao korisnički fiat sredstva u vrijednosti od 33,6 milijuna dolara na svojim korporativnim računima.

Loše unutarnje kontrole tvrtke navodno su dovele do računovodstvenih nedostataka u vezi s imovinom klijenata koja se drži u 2020. i 2021. godini, a koji su utvrđeni tek u kolovozu ove godine.

- Te pogreške rezultat su Krakenove loše prakse vođenja evidencije i neuspjeha u pravilnom evidentiranju transakcija, naglašavajući manjkave unutarnje kontrole u kompaniji - piše SEC.

Kraken je još u veljači platio 30 milijuna dolara za podmirenje troškova u tužbi SEC-a vezane uz staking kao uslužnog proizvoda, što je SEC smatrao neregistriranim vrijednosnim papirom.

27. travanj 2024 21:30