Kripto
StoryEditor

Što će se dogoditi s cijenom bitcoina ako se odobri spot ETF?

26. Lipanj 2023.

Zahtjev BlackRocka, najvećeg svjetskog upravitelja imovinom, za bitcoin spot ETF američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) najveća je priča na kripto tržištu posljednji tjedan. Brojni stručnjaci izuzetno su optimistični da će odobrenje prvog bitcoin spot ETF-a u SAD-u biti masovan i uvelike optimističan događaj koji će privući ogromne količine novog kapitala i pokrenuti novi bull market.

Ali odakle dolazi ta teorija? Bitcoin se često naziva digitalnim zlatom 21. stoljeća, pa je očigledan izbor pogledati povijest zlata i prvi spot ETF temeljen na zlatu.

Zašto bi bitcoin ETF bio tako optimističan?

Prvo što treba napomenuti jest to da je BlackRock prijavio zahtjev za spot ETF, a ne futures ETF. SEC je već odobrio brojne bitcoin futures ETF-ove koji drže bitcoin futures ugovore na CME burzi. Njima se trenutno trguje na američkim tržištima kapitala, ali imaju relativno nisku popularnost. I to ima svoje razloge, prije svega takozvani ‘drag‘, kako objašnjava Scimitar Capital.

Drag se odnosi na podbačaj fonda koji pokušava ponoviti povrat određene odnosne imovine i dugoročni je rezultat redovitog rebalansa portfelja. Da bi pratio spot cijenu, BITO, najveći bitcoin futures ETF, drži dvije trećine u imovine za prvi mjesec i jednu trećinu za sljedeći mjesec.

Međutim, ovaj drag je skup zbog naknada za transakcije, slippagea i zato što se ročnicama za posljednji mjesec obično trguje po premiji tijekom prvog mjeseca, tzv. contango. Iz tog razloga futures ETF-ovi dugoročno nisu dobra opcija za ulaganje za male ulagače i stoga nisu popularni.

Bitcoin spot ETF nema ove nedostatke.

Bitcoin kao digitalno zlato

– To je razlog zašto spot podržani ETF-ovi poput GLD-a i IAU-a za zlato imaju kombiniranih 90 milijardi, dok futuresi ETF-ovi poput BITO-a i USO-a imaju jadnih 1,6 milijarde imovine pod upravljanjem – kažu iz Scimitar Capitala.

Prvi ETF za zlato, SPDR Gold Trust ETF (GLD), uvršten je na NYSE 15. studenog 2004. i revolucionirao je trgovanje zlatom. Prije nego što je GLD došao na tržište, u zlato je bilo moguće ulagati u obliku poluga, kovanica, certifikata i dionica rudarskih tvrtki zlata.

Fond kojim se trguje na burzi (ETF) učinio je ulaganje u plemenite metale puno jednostavnijim i uklonio probleme otpreme i trezora. Ista revolucija mogla bi vrijediti i za bitcoin spot ETF. Mali, ali i institucionalni ulagači mogli bi dugoročno držati bitcoin putem ETF-a bez brige o skrbništvu i privatnim ključevima.

A revolucija u zlatu također se osjetila u cijeni. Dok je cijena zlata još uvijek bila ispod 450 dolara po unci u studenom 2004., zlato je zabilježilo meteorski rast u godinama koje su slijedile.

U rujnu 2011., manje od sedam godina nakon lansiranja, zlatom se trgovalo po 1.920 dolara po unci. Mnogi ekonomski čimbenici utjecali su na cijenu zlata, ali pokretanje ETF-ova zasigurno je imalo utjecajnu ulogu u privlačenju globalnih institucionalnih fondova na tržište.

Digitalno zlato 21. stoljeća, bitcoin, još uvijek može doživjeti ovu eksploziju cijena ako se povijest ponovi.

09. svibanj 2024 15:32