Kripto
StoryEditor

Trump na bitcoin konferenciji obećao uspostavavu strateške rezerve bitcoina za SAD

29. Srpanj 2024.
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump obećao je izgraditi stratešku rezervu bitcoina za SAD na konferenciji Bitcoin 2024 u Nashvilleu u subotu. Glavno obraćanje republikanskog predsjedničkog kandidata uslijedilo je nakon tjedna sve većih glasina i izvješća o tom pitanju. 

- Kao posljednji dio mog današnjeg plana, objavljujem da će, ako budem izabran, politika moje administracije, Sjedinjenih Američkih Država, biti zadržati 100 posto svih bitcoina koje američka vlada trenutno drži ili stječe u budućnosti - rekao je Trump. 

Odmah nakon toga, senatorica Cynthia Lummis objavila je konkretne detalje svog vlastitog prijedloga o strateškoj rezervi bitcoina, uz priopćenje za javnost u kojem se navodi da će SAD uspostaviti decentraliziranu mrežu sigurnih trezora bitcoina kojima upravlja Ministarstvo financija SAD-a, te će nastojati steći ukupno jedan milijun bitcoina kroz pet godina.  

Obećanje da će se uspostaviti nacionalna rezerva bitcoina i zadržati sav bitcoin koji trenutno drži američka vlada putem zapljena, zaokružilo je otprilike 45-minutno glavno obraćanje u kojem je Trump obećao prekinuti regulatorni napad demokrata na kripto tvrtke i korisnike. Ako bude izabran, Trump će preoblikovati SAD u ‘bitcoin supersilu’, rekao je. 

- Izlažem svoj plan kako bih osigurao da će SAD biti kripto prijestolnica planeta - rekao je Trump u prepunoj konferencijskoj dvorani, koja je odmah eruptirala pljeskom. 

Upozorio je da će regulatorne blokade koje su mučile kripto kompanije pod Bidenovom administracijom nastaviti kočiti inovacije u državi pod administracijom njegove vjerojatne demokratske protukandidatkinje Kamale Harris.  

- Ako demokrati pobijede na ovim izborima, svi ćete otići. Bit će zlobni. Bit će nemilosrdni - rekao je Trump prisutnima. 

Tijekom govora, 78-godišnji političar izgovarao je popularni kripto sleng, obećavajući da će poslati bitcoin ‘na Mjesec’. Također je spomenuo poznate točke govora u industriji kao što je važnost samostalnog čuvanja kriptovaluta za promicanje osobne slobode i privatnosti, dvije vrijednosti koje zagovornici bitcoina smatraju ključnima za etos šireg bitcoin pokreta. 

Trump jedva da je uopće govorio o kriptu kada je prvi put izašao na pozornicu u 22h po našem vremenu, otprilike sat vremena kasnije.  

U svojim uvodnim riječima, Trump se dotaknuo vrtoglavog niza naizgled nepovezanih, ne-kripto tema: nedavni napad na Izrael, političke sklonosti kćeri country glazbenika Billyja Raya Cyrusa i smrt vatrogasca Coreya Comperatorea, koji je ubijen od zalutalog metka tijekom pokušaja atentata na Trumpa na skupu u Butleru u Pennsylvaniji prije dva tjedna.  

U prvih nekoliko minuta svog govora, Trump je također spomenuo imena otprilike desetak slavnih osoba i političara koji su ga podržali na konferenciji, uključujući internetsku osobnost Jakea Paula i glazbenika Kida Rocka.  Poseban naklon dao je Davidu Baileyu, glavnom organizatoru konferencije. 

Trumpov plan bitcoin strateške rezerve ponovio je prijedlog politike koji je Robert F. Kennedy Jr. podržao u petak u govoru koji je ciljao na Trumpovo mijenjanje stajališta o kriptovalutama. Trump je Bitcoin nazvao ‘prijevarom’ u intervjuu za Fox News nedavno 2021., dodajući da mu se ta imovina ne sviđa jer je to još jedna valuta koja se natječe s dolarom. 

Ali Trump je u svom posljednjem govoru ostavio malo prostora za sumnju u svoj stav o bitcoinu i široj industriji kriptovaluta uoči predsjedničkih izbora 2024. godine.  

Izjava koja je doživjela možda najviše oduševljenja u publici bila je ta u kojoj je Trump dva puta ponovio da će prvog dana kada postane predsjednik otpustiti sadašnjeg predsjednika SEC-a Garryja Genslera.  

08. rujan 2024 21:27