Kripto
StoryEditor

U budućnosti će se stablecoini morati suočiti s povećanim nadzorom regulatora

11. Svibanj 2022.

Na saslušanju 10. svibnja, ministrica financija Janet Yellen još je jednom naglasila potrebu regulatornog okvira za stablecoine. Kao odgovor pro-kripto senatoru Patu Toomeyu, Yellen je rekla da sadašnji regulatorni okviri ne pružaju dosljedne i sveobuhvatne standarde za rizike stablecoina. Dodala je kako će pozdraviti dvostranačku akciju za uspostavu okvira, dodajući kako će Ministarstvo financija raditi s Kongresom na uvođenju zakona.

Posebno se osvrnula na nedavni gubitak pariteta algoritamskog stablecoina TerraUSD (UST), navodeći da slučaj naglašava 'rizike za financijsku stabilnost' koje stablecoini mogu predstavljati i da treba uspostaviti odgovarajući okvir za reguliranje tržišta.

- Mislim da je važno napomenuti da je stablecoin na kojeg se pozivate, vjerujem, algoritamski stablecoin, pa to po definiciji znači da nije potkrijepljen gotovinom ili vrijednosnim papirima kao, ako ih možete nazvati, konvencionalnijim stablecoinima - odgovorio je Toomey, prije nego što je pitao misli li da će regulacija biti vjerojatna prije 2022. Yellen je rekla kako misli da bi uspostava okvira prije kraja godine bila 'vrlo prikladna'. 

TerraUSD, koji se češće naziva UST, algoritamski je stablecoin koju je razvio Terraform Labs. Umjesto da posjeduje dolarske rezerve kako bi osigurao svoj paritet, UST se oslanja na tržišne sile kako bi diktirao svoju cijenu. Radi u tandemu s terrinim izvornim tokenom, lunom. Korisnici mogu zamijeniti lunu u vrijednosti od 1 dolara za 1 UST i obrnuto, što teoretski osigurava da njegova cijena prati dolar. Međutim, UST-ov dolarski paritet pokazao se ranjivim u razdobljima visoke volatilnosti tržišta, poput jučerašnjeg pada tržišta u kojem je bitcoin nakratko pao ispod 30.000 dolara. UST-om se na Binanceu jučer trgovalo s čak 0,62 dolara.

Danas je situacija još gora, naime UST je pao za skoro 50 posto u posljednja 24 sata. U ranim jutarnjim sati sada ne treći, već četvrti stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji, dotaknuo je cijenu od 0,29 dolara. Trenutačno trguje oko 0,40 dolara, što je daleko ispod cijene od jednog dolara. Što se tiče tržišne vrijednosti, stablecoin je izgubio više od 11 milijardi dolara od 9. svibnja 2022.

Cijena lune još je kritičnija. U posljednjih 24 sata token je pao za 88 posto te se trenutačno trguje oko 3,5 dolara.

Ovo nije prvi put da Yellen spominje UST dok poziva na regulaciju stablecoina. Tijekom govora na Američkom sveučilištu u Washingtonu, 9. travnja, spomenula je da je stablecoin izgubio paritet tijekom pada kripto tržišta u svibnju 2021. Iako nije izravno navela UST, to je bio jedini stablecoin koji je pao ispod jednog dolara tijekom korekcije. 

Općenito, Yellen je izjavila da je njezin primarni fokus u pogledu kripto imovine reguliranje stablecoina kako bi se zaštitili potrošači. Često je isticala da nijedno službeno zakonodavstvo trenutno ne osigurava da se stablecoini koje podržavaju dolari, poput USDT-a, mogu pretvoriti natrag u dolare. Iako algoritamski stablecoini poput UST-a ne spadaju u ovaj djelokrug, obično koriste dolar kao jedinicu računa, što će vjerojatno privući pozornost američkih regulatori u budućnosti.

24. travanj 2024 22:28