Kripto
StoryEditor

Više od 50 posto bitcoina na kripto mjenjačnicama otišlo je izvan SAD-a zbog regulatorne nesigurnosti

12. Lipanj 2023.

Zbog nejasne regulatorne situacije oko kriptovaluta u SAD-u, više od polovice bitcoina kojeg kripto tvrtke drže za svoje kupce preselilo se na offshore i međunarodne mjenjačnice.

Prema izvješću o istraživanju CryptoQuanta, bitcoin rezerve na kripto mjenjačnicama sa sjedištem u SAD-u pale su na razinu iz 2017. godine.

Offshore mjenjačnice svrgnule američke kripto platforme

Značajan pad rezervi bitcoina na američkim mjenjačnicama proizlazi iz nepostojanja jasnih pravila za kripto industriju. Regulatori su pribjegli pristupu tužbi i provedbi mjera, tjerajući kripto tvrtke na offshore lokacije.

Regije poput EU-a i Hong Konga, koje razvijaju sveobuhvatne zakone za ekosustave u nastajanju, bilježe priljev kapitala, talenata i poduzeća za digitalnu imovinu. Hong Kong se posebno otvorio kripto tvrtkama i izjavio da će usvojiti načelo ‘ista djelatnost, isti rizici, ista regulativa‘ za subjekte slične tradicionalnim financijskim tvrtkama, dok je EU izglasala sveobuhvatni kripto regulatorni okvir MiCA-u.

Nekoliko mjenjačnica odlučilo je otići iz SAD-a, dok druge prestaju nuditi određene proizvode i usluge zbog optužbi za kršenje prava. Zemlja postupno gubi svoj tržišni udio u novim i postojećim sektorima kako se smanjuje dolarizacija.

Preko 50 posto bitcoina i ethereuma izvan SAD-a

Osim smanjenja rezervi bitcoina u SAD-u, rezerve ethereuma također su u stalnom padu. Oko 56 posto ethereuma na kripto mjenjačnicama nalazi se izvan SAD-a.

Osim toga, volumen trgovanja na međunarodnim kripto mjenjačnicama četiri je puta veći od volumena platformi sa sjedištem u SAD-u. Dominacija volumena trgovanja bitcoinom u SAD-u pala je ispod razine iz 2017. godine i trenutno je na 21 posto.

Američke mjenjačnice imaju malu ili nikakvu izloženost stalnim tržištima trgovanja ročnicama, koja imaju volumen od 11 puta veći od spot trgovanja, budući da tvrtkama nije dopušteno ponuditi uslugu, dodaje se u izvješću.

Nasuprot tome, rast spot volumena trgovanja i ročnicama u Aziji iznosi čak 30, odnosno 20 posto.

Istraživanje CryptoQuanta nadalje je otkrilo da je tržišna kapitalizacija stablecoina u SAD-u pala za 35 posto, izgubivši do sada 15 milijardi dolara u 2023. godini.

U međuvremenu, SAD ostaje dominantan svjetski igrač u rudarskoj industriji bitcoina. Međutim, zemlja bi mogla izgubiti tu poziciju zbog loše regulative, budući da vlada cilja rudare s mogućnošću većih poreza.

SAD očigledno gubi svoj udio na kripto tržištu jer regulatorna nesigurnost tjera tvrtke u inozemstvo.

14. svibanj 2024 08:48