Kripto
StoryEditor

Vjerovnici Genesisa podnose tužbu protiv Barryja Silberta i Digital Currency grupe

26. Siječanj 2023.

Problematična kripto tvrtka Digital Currency Group (DCG) suočava se sa sve više pravnih pitanja, jer je podružnica Genesis Capital dobila novu kolektivnu tužbu.

Skupina vjerovnika Genesisa podnijela je tužbu protiv DCG-a i njegovog osnivača i izvršnog direktora Barrya Silberta, tvrdeći da je prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima.

Tužbu je podnijela odvjetnička tvrtka Silver Golub & Teitell (SGT) sa sjedištem u Connecticutu u ime pojedinaca i subjekata koji su s Genesisom sklopili ugovore o kreditiranju digitalne imovine. Odvjetničko društvo poznato je po rješavanju velikih tužbi u industriji, uključujući kolektivnu tužbu podnesenu protiv Coinbasea u ožujku 2022.

U novoj pritužbi protiv DCG-a i Silberta navodi se da je Genesis sudjelovao u neregistriranoj ponudi vrijednosnih papira koja krši zakone. Tvrdi se da je Genesis izvršavao ugovore o kreditiranju koji uključuju vrijednosne papire bez ispunjava uvjeta za izuzeće od registracije prema saveznim zakonima.

U tužbi se također navodi da je Genesis počinio prijevaru s vrijednosnim papirima putem sheme prijevare potencijalnih i postojećih zajmodavaca digitalne imovine davanjem lažnih i obmanjujućih izjava. Prema tužiteljima, Genesis je namjerno pogrešno prikazao financijsko stanje, kršeći Zakona o burzi vrijednosnih papira SAD-a.

- Program prijevare proveden je, prema pritužbi, kako bi se potencijalne zajmodavce digitalne imovine potaknulo da pozajmljuju digitalnu imovinu Genesis Global Capitalu i kako bi se spriječilo da postojeći zajmodavci svoju digitalnu imovinu vrate natrag - napomenuli su odvjetnici SGT-a.

Osnovana 2015. godine, DCG je kripto tvrtka također sa sjedištem u Connecticutu koja služi kao matično društvo više podružnica usmjerenih na digitalnu imovinu i blockchain, uključujući Genesis, digitalnog upravitelja imovinom Grayscale, kripto mining tvrtku Foundry i medijsku kuću Coindesk. Trenutni izvršni direktor DCG-a Silbert posjeduje udio od 40 posto u tvrtki, a također obnaša dužnost predsjednika upravnog odbora.

Vijest dolazi nakon što je prvog stečajnog ročišta 23. siječnja, nakon što je tvrtka podnijela zahtjev za bankrot 19. siječnja. Podnošenje zahtjeva za stečaj uslijedilo je nekoliko mjeseci nakon što je Genesis zaustavio povlačenja sredstava 16. studenog, jer nije mogao ispoštovati zahtjeve za otkup.

Gemini, platforma za kripto trgovanje koju su osnovala braća Winklevoss, jedan je od najvećih vjerovnika Genesisa, a tvrtka navodno duguje 900 milijuna dolara klijentima Geminia. Suosnivač Geminia Cameron Winklevoss na Twitteru je 20. siječnja izjavio da se tvrtka priprema poduzeti izravne pravne radnje protiv DCG-a, Silberta i drugih koji dijele odgovornost za prijevaru.

Trenutno nije jasno je li Gemini surađivao s SGT-om u optužbi. Bilo kako bilo, sigurno će podržati zajedničke napore.

19. travanj 2024 23:52